Spot-on medel mot fästingar

Spot-on preparat appliceras direkt på hundens hud i nacken. Vissa spot-on preparat blir kvar i huden och andra absorberas till blodbanan för att sedan utsöndras via avföringen (se tabletter). Fästingmedel som blir kvar i huden tappar effekt av schamponering. Preparaten som blir kvar i huden är giftiga för vattenlevande organismer. De flesta spot-on preparat har effekt i cirka fyra veckor mot fästingar. Tänk på att vissa av spot-on preparaten endast är för hund. En del är giftiga för katter och andra djur. Vissa spot-on lösningar är receptfria och kan köpas på apotek.

Fästinghalsband

Fästinghalsband sätts runt hundens hals och ger full effekt efter cirka en vecka. Halsbandet ska tas av vid bad för att inte skada vattenlevande organismer i sjöar, hav och andra vattendrag. Tänk på att vissa fästinghalsband endast är för hundar och kan vara giftiga för katter eller andra djur. Halsbanden har effekt mellan fem och åtta månader beroende på sort. Fästinghalsband för hund är receptfria och kan köpas på apotek.

Fästingförebyggande tabletter

Tabletterna ges direkt i hundens mun och har effekt direkt. Hur lång effekten är, är beroende på tablett och brukar variera mellan 4-12 veckor. Tabletterna är receptbelagda och skrivs ut av veterinär. Tänk på att produkten finns kvar i hunden under hela behandlingsperioden och till stora delar utsöndras. Var därför extra noga med att plocka upp all avföring från din hund under behandlingstiden.

Fästingborttagare

Om du hittat en fästing på din hund är det bra att så snabbt som möjligt ta bort fästingen. Detta kan man bland annat göra med en fästingplockare eller pincett.

Här kan du köpa Agrias fästingpenna

Biverkningar/nackdelar av fästingpreparat

Olika preparat passar olika hundar olika bra. Tänk på att välja preparat efter dina och din hunds omständigheter för att hitta det bästa skyddet för din hund. Diskutera med veterinär kring faktorer som:

  • Sjukdomar/känslighet
  • Biverkingar/miljöaspekter
  • Päls
  • Ras
  • Barn i hushållet
  • Andra husdjur (ex. katt, hundvalpar osv.)
  • Förekomst av fästingar och de smittsamma sjukdomar de sprider i området där hunden kommer att vistas

för att bedöma vilket preparat som passar din hund bäst.