Får din hund plötsliga hostattacker? Då kan det vara tecken på kennelhosta. Kennelhosta är ett samlingsbegrepp för kikhosteliknande symtom och orsakas av fler olika sorters smittämnen, de vanligaste är hundens parainfluensavirus typ-2 (CPiV-2) och hundens respiratoriska coronavirus (CRCoV).

Symtom på kennelhosta

  • Akut insättande hostattacker
  • Kraftig hosta
  • Ihållande och skrällande hosta
  • Kan upplevas som hunden satt i halsen
  • Intensiv hosta kan ge kväljningar och kräkas upp slem
  • Feber kan förekomma

Hur smittar kennelhosta?

Kennelhosta smittar via luften hundar emellan, både via direktkontakt och indirekt. Alltså både via nos-mot-nos kontakt och vid nysning/hosta samt när hundar delar leksaker, vattenskålar m.m.

På hundtäta ställen är smittrisken som störts, det gäller bland annat hundrastgårdar, hundddagis, utställningar, tävlingar med mera.

Ska hund med kennelhosta stanna hemma?

En hund med kennelhosta eller misstänkt kennelhosta bör inte träffa andra hundar, då kennelhosta är en väldigt smittsam sjukdom. Det finns vetenskapliga studier som visar på att en hund med kennelhosta inte ska träffa andra hundar eller vistas på hundtäta ställen under två veckor från att den började hosta. Det är under dessa två veckor som en hund längst kan vara smittförande med virusen CPIV-2 och CRCoV.

En drabbad hund kan hosta längre än två veckor. Om hunden har feber eller nedsatt allmäntillstånd även efter dessa två veckor, rekommenderas att följa samma riktlinjer som ovan till hunden mår bättre igen.

Vaccination mot kennelhosta

I Sverige vaccineras de flesta hundar mot kennelhosta i samband med sin grundvaccinering. För att få ett fortsatt skydd, så bör hunden vaccineras årligen mot kennelhosta.

Läs mer om vaccination här

Behandling av hundar med kennelhosta

De allra flesta hundar behöver inte behandlas, utan tillfrisknar av sig själva. En del hundar kan hjälpas med hostdämpande mediciner. Kontakta veterinär om din hund däremot får försämrat allmäntillstånd, har svårt att andas eller har ihållande feber, alternativt feber som dyker upp igen efter ett par dagar.

Källa: SVA