Hundar lever farligt under december

När vi njuter som bäst av adventfikor och härliga julbufféer lever din hund farligt. Agria Djurförsäkrings statistik visar att minst 200 hundar kommer att drabbas av förgiftning under de kommande högtiderna. Ett särskilt varningstecken höjs för den mörka chokladen. 

En jämförelse mellan januari-december under åren 2010-2014 visar att december sticker ut och nästan dubbelt så många hundar kommer att drabbas av förgiftning. Den största orsaken är julens godsaker som ligger framme på bufféer, soffbord och under granen.

-       Var särskilt uppmärksam när det gäller mörk choklad som kan innebära livsfara för din hund. Den höga kakaohalten innehåller teobromin, ett ämne som är väldigt giftigt för hunden, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

En hund på 10 kg kan äta upp till 40 gram mörk choklad utan allvarligare konsekvenser. För den ljusa chokladen ligger gränsen runt 100 gram.

Lotta Möller varnar också för den feta och salta julskinkan, liksom jäsande degar som innehåller alkohol med berusning som följd. Hunden har heller inte förmågan att bryta ned hårda nötter. Det gäller förstås även julpynt och paketsnören.

Kontakta veterinären om hundens allmäntillstånd är påverkat eller om den drabbas av intensiva kräkningar eller diarréer. Symptom på chokladförgiftning visar sig inom 4-24 h genom kräkningar, buksmärta, ökad törst, inkontinens, skakningar och ökad salivutsöndring.

-       Hundar som inte vill äta eller dricka som vanligt ska man vara observant på. Generellt är det viktig att träffa en veterinär om hunden är ung, unga magar tål mindre, säger Lotta Möller. 

Så här skyddar du din hund

  • Låt inte julmat eller godis stå framme obevakad 
  • Undvik ätbara paket som chokladaskar under granen
  • Var extra uppmärksam med mat och godis vid besök hos släkt och vänner som inte är hundvana
  • Håll ett öga på mindre barn som är generösa och bjuder på godsaker
  • Ta reda på vilken klinik i din närhet som har jouröppet under helgerna

 

 Grafen visar ett genomsnittligt antal av förgiftade hundar under januari- december under åren 2010-2014. 

Lista över giftiga ämnen för hund

Gillar? 3 av 3 gillade, 5 i betyg