Fukteksem orsakas av vanliga stafylokocker som finns på huden. Med hjälp av värme och fukt kan de mycket snabbt göra en fläck på huden varig, kladdig och ömmande. Det är vanligt att fukteksem uppkommer på kinder, hals och bringa.

Visa raser drabbas oftare

Ofta drabbas retrievers vilket beror på att de raserna älskar att bada och kan gå med fuktig päls mer eller mindre hela sommaren. Schäfer, newfoundland, s:t bernard, rottweiler och cocker spaniel har också lätt för att få fukteksem och man tror att det hänger samman med att de har en riklig hudflora.

Fukteksem kan komma året runt

Alla hundraser kan dock drabbas och eksemen kan också blomma upp under andra delar av året. En vanlig anledning är att hunden slickat mycket och koncentrerat på en punkt på kroppen.

Ta hand om såret

Behandlingen av fukteksem är relativt enkel men kan göra ont på hunden. Ofta räcker det med att raka rent med en ordentlig marginal kring det infekterade området.

Om hunden har mycket ont kan den behöva få lugnande innan. Ett par gånger om dagen ska området baddas med ett desinficerande medel. Använd inte sprit i ett öppet sår. I svåra fall måste hunden äta antibiotika mot infektionen.

För att förhindra fukteksem bör du vara noga med att torka hunden torr efter bad. Att skölja igenom pälsen med varmt, rent vatten först är också bra.