Retrievers, spaniels och andra vattenälskande raser är de som oftast drabbas av vattensvans. Tillståndet orsakas troligen av en inflammation i nerverna i svansroten som uppstår när hunden blir kall om bakdelen. Det är smärtsamt och svansen hänger som förlamad rakt ner från ryggslutet. Hunden ömmar ofta kraftigt om du tar den på svansen eller på bakersta delen av ryggen. Den kan också ha svårt att sitta ned eller att kissa om det är en tik. 

Försvinner ofta av sig själv

Vattensvans försvinner vanligtvis av sig själv på några dagar om hunden får vila och hålls varm och torr, men om den är mycket besvärad kan smärtstillande och antiinflammatorisk medicin behövas. Rådfråga din veterinär om du misstänker att din hund drabbats av vattensvans.

Förebygg genom att torka och värma med täcke

För att förebygga vattensvans gäller att hålla hunden varm och torr. Att torka hunden torr om den varit ute länge i regn eller badat i kallt vatten kan vara en god idé.  Att sätta ett värmande täcke på en hund som blivit nedkyld är också att rekommendera. Om vattensvansen inte ger med sig på några dagar bör du kontakta veterinär eftersom symtomen på vattensvans även kan innebära andra typer av sjukdomar och skador i ryggen/bakstället.