Så bär du en skadad hund
- Bedöm alltid situationen så att du själv inte skadas, en hund i svår smärta kan bitas. Överväg att göra en nossnara.
- Försök att behålla lugnet! Är du stressad och hetsig kan hunden också bli stressad och svårare att förflytta, det är dessutom lättare att begå misstag som kan innebära ökat lidande för hunden.
- Se till att hundens rygg och nacke har stöd vid förflyttning, försök hålla hundens rygg så rak som möjligt. Använd till exempel en filt eller en jacka som bår. Är hunden väldigt stor och tung är det bäst att vara två (om möjligt), lägg en handduk eller jacka runt hundens mage, framför bakbenen, och gör likadant bakom frambenen. Lyft tillsammans på tre och försök att stötta huvudet och hålla hunden så rak som möjligt.
- Skadade ben hålls om möjligt i högläge.
- Om hunden har svårt att andas ska du, om möjligt, låta den själv inta en position där andningen underlättas. Hunden väljer ofta att sitta alternativt att inta bröstläge.
- Transportera hunden till veterinären på det säkraste och skonsammaste sättet utifrån situationen.
- Obs! Onödig förflyttning av hunden ökar smärtan och kan orsaka ytterligare skador.
När ska jag bära min skadade hund?
Vid skada är det viktigt att hunden försöker hållas i stillhet i den mån som går. Beroende på skadans placering och omfattning. Här är några exempel där hunden bör lyftas och bäras (om möjligt) för att inte förvärra skadan eller för att hålla hunden stabilare på väg till veterinär:
- Kraftiga blödningar (lägg tryckförband först)
- Benbrott
- Ormbett
- Diskbråck/ryggsmärtor/nacksmärtor
- Kraftig hälta
- Andningssvårigheter
- Vinglighet
- Kramper (som inte går över inom 5 minuter, obs var försiktig!)