Symtom på att hunden bränt sig

Solbränna på hund yttrar sig på samma obehagliga sätt som på oss människor – det vill säga huden blir röd och svider. Hundar kan försöka lindra smärtan genom att slicka sig, vilket i sin tur kan förvärra inflammationen. Om hunden verkar ha mycket ont eller om problemen förvärras ska man givetvis söka hjälp hos sin veterinär.

Kan man använda solkräm på hund?

För att förhindra att hunden bränner sig i solen kan man använda solkräm på särskilt utsatta ställen. Det finns särskilda solkrämer för hundar, annars går det att använda en för människor. Använd då en parfymfri solkräm för barn, SPF 50 och solkräm i sprayform brukar vara lättare att applicera. Men allra bäst är att hålla hunden i skuggan, skydda med parasoll eller tunna kläder.

Störst risk löper vita och tunnpälsade

På områden där pälsen är tunn och huden är opigmenterad såsom på nosryggen, undersidan av bröstkorg och buk, armhålor och ljumskar är risken för att hunden bränner sig störst. Hundar med kort vit päls har ofta lättare att bli solbrända. Det beror inte på den vita pälsen utan på att deras hud är mindre pigmenterad och därmed också är mer känslig.

Men svarta och tjockpälsade hundar slipper inte undan solrelaterade problem. Deras gissel är i stället att deras färg alstrar värme i högre grad och såklart att en tjock päls värmer mer än en tunn.

Förebygg och lindra solbrännan

Se till att hunden alltid har tillgång till skugga, frisk luft och vatten. Om din hund ändå blivit solbränd kan du lindra solsvedan genom att lägga ett svalkande omslag. Kraftig solbränna kan kräva veterinärvård.

Så tar du hand om hunden i värmen