Inom hoppning, dressyr, fälttävlan och westernridning utgör hältor från leder och senor de vanligaste skadorna. Framför allt är det kotledsinflammation, gaffelbandsskador, knäledsinflammation och kotledsartros som drabbar dessa hästar. Vad diagnoserna har gemensamt är att det främst är ridning som är en bidragande faktor.

– Alla hästens leder utsätts för belastning när vi rider på dem, men vi ser i statistiken att det framför allt är kotlederna fram och knälederna bak som brukar säga ifrån först. Vi behöver ge hästarna mer tid och varierad träning för att stärka muskler, leder, senor och ligament och därmed undvika många skador, säger Karl-Henrik Heimdahl, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Hästarnas kotled är extra utsatt

Den relativt lilla kotleden tar upp en enorm kraft när hoven slår i marken. Detta i kombination med belastningens fördelning på den begränsade ledytan gör att leden är väldigt utsatt. Bland hopphästar är de främre kotorna mest utsatta för belastning vid landning efter hinder. Dressyrridningen kan ge motsvarande skador men oftare på grund av rörelser som utförs felbelastat och monotont och därmed orsakar inflammation i leder och senor.

Undvik led- och senskador

Det är såklart inte roligt att våra ridhästars främsta diagnos är relaterad till ridning. Men det som är positivt är att det finns mycket vi kan göra för att vända trenden. Framför allt handlar det om att ge våra hästar mer tid att stärka sina muskler, leder och senor. Ett väl genomtänkt grundarbete med varierad träning, intensitet och underlag är en nyckel till att våra ridhästar ska bli friskare och starkare.

Tips på hur du varierar träningen med din häst

Vill du hjälpa hästarna att #stoppahältan?

Hältor är vad man kan kalla en folksjukdom hos våra hästar. Men många hältor går att förebygga med rätt kunskap. Därför driver vi på Agria tillsammans med Hästsverige projektet #stoppahältan. Vi vill med detta initiativ öka kunskapen kring hälta samt dela med oss av inspiration till dig som ryttare som du kan använda i din dagliga träning.

Läs mer om projektet Stoppa hältan här