Område: Häst Om stoppahältan

Skynda långsamt för en hållbar häst

När vi startade kunskapsprojektet #stoppahältan förra året i december hade vi en önskan – att öka välfärden hos våra hästar och #stoppahältan. Eftersom hältor står för 50 procent av alla skador på häst enligt skadestatistik från Agria, är de vad man skulle kunna kalla för en folksjukdom hos våra hästar. Många hältor går dock att förebygga med rätt kunskap, och det är här ansvaret hos ryttaren kommer in i bilden.

Artiklar
Träningsövningar för dig som ryttare

Johanna Wahlund är fysioterapeuten som hjälper toppryttarna att hålla sig i form. Här nedan visar vi fyra stycken övningar som passar perfekt för dig som ryttare att göra när du har en stund över i stallet. Samla ihop stallkompisarna och träna tillsammans! 

Artiklar
Ryttarträning med Johanna Wahlund

Ryttare börjar alltmer inse sin egen del i hästens framgång och hållbarhet. Det räcker inte längre att träna sin häst för den bästa tränaren och att ha den mest välbalanserade foderstaten, utan för att ge sin häst optimala förutsättningar måste vi också ha lite koll på våra egna kroppar.

Artiklar
Inställning och tid – viktigast för den unga hästen

I tisdags avgjordes Swedish Warmblood Trophy på Scandinavium och 5-, 6- och 7-åriga hopp- och dressyrhästar som kvalat via Breeders Trophy gjorde upp om de åtråvärda titlarna. Inför tävlingarna bjöd Agria Djurförsäkring, SWB, Swede Horse och GHS in till ett uppsnack på temat unghästar. 

Artiklar
Varför är det så svårt att upptäcka bakbenshältor?

Att korrekt bedöma bakbenshältor på hästar är svårt även för de flesta erfarna veterinärer, något som leder till utbredda problem med felaktiga diagnoser och misslyckade behandlingsinsatser. För hästarna innebär det onödigt lidande och för djurägarna dyra utredningskostnader.

Artiklar
Att rida hästen i balans

Jens Fredricson menar att ridning inte är helt okomplicerat om man ska få hästen att jobba i balans, med alla muskler och genom hela sin kropp. Känslan ska enligt honom vara som att sitta på toppen av en regnbåge när du har jobbat hästen en halvtimme ungefär. Men hur gör jag egentligen för att rida min häst i balans, och varför är det så viktigt?

Artiklar
Vikten av att rida varierat

Lika viktigt som det är att ge hästen tid för att stärka leder, senor och ligament, lika viktigt är det att variera hästens träning, underlag och intensitet för att hästen ska hålla sig stark och frisk. Hältor* står för 50 procent av alla skador på häst, enligt skadestatistik från Agria, och är vad man skulle kunna kalla för en folksjukdom hos våra hästar. Men många hältor går att förebygga med rätt kunskap!

Artiklar
Ge hästen tid att förberedas för sin uppgift

Att ha en häst som håller år efter år och aldrig drabbas av skador är varje hästägares dröm. Men hur gör man för att hästen ska hålla sig frisk i muskler, leder, senor och ligament? Kan du som ryttare påverka utgången eller är det ett genetiskt lotteri?

Artiklar