Stoppa hältan

Gå direkt till:

Vill du hjälpa hästarna att #stoppahältan?

  1. Träna hästen utifrån dess förutsättningar och ge den tillräckligt med tid att stärka muskler, senor, leder och ligament
  2. Variera din träning, underlag och intensitet
  3. Rid hästen i balans

Hältor står för mer än 50 procent av alla skador på häst, enligt skadestatistik från Agria, och är vad man kan kalla en folksjukdom hos våra hästar. Men många hältor går att förebygga med rätt kunskap och det är här du som hästmänniska kommer in i bilden!

Tillsammans med Hästsverige och projektet #stoppahältan vill vi på Agria nu öka kunskapen kring hälta och på så sätt göra vardagen bättre för många hästar. Här nedan delar vi med oss av inspiration som du som ryttare kan använda i din dagliga träning med din häst, som exempelvis coachingmallen som du kan skriva ut och ta med till din tränare.

Vi har också valt ut tre områden som har stor inverkan på hästens hållbarhet och som vi valt att fokusera på för att minska antalet hältor, läs mer om dessa i artiklarna som du hittar nedan.

Sätt upp mål

Ladda ner coachingmallen

Den här coachingmallen hjälper dig att sätta mål för din ridning och hur du ska nå dit. Boka ett coachingsamtal med din tränare och fyll i underlaget tillsammans. Att arbeta långsiktigt med sina mål och sin träning ökar chansen att hästen håller sig frisk och hållbar.

Det vi gör i vardagen med våra hästar påverkar dem och medför tyvärr alltför ofta att de får problem med hältor. Tre kom-ihåg-områden är viktiga för att undvika hälta (och öka chansen att du når dina mål):

  1. Ge hästen tid att stärka muskler men också senor, leder och ligament som behöver  längre tid att stärkas.
  2. Variera träning, underlag och intensitet
  3. Rid hästen i balans

Hjälp hästarna att #stoppahältan och lycka till med att nå dina ryttarmål!

Stoppa hältan med Jens Fredricson

En av de viktigaste delarna för en hållbar häst är varierad träning. Tillsammans med Jens Fredricson, hoppryttare och stallmästare på Ridskolan Strömsholm, har vi tagit fram en film för att motivera dig som ryttare att rida mer varierat - se på filmen och inspireras!

#stoppahältan artiklar

Hältor står för 50 procent av alla skador på häst, enligt skadestatistik från Agria, och är vad man skulle kunna kalla för en folksjukdom hos våra hästar. Men många hältor går att förebygga med rätt kunskap! Med projektet #stoppahältan vill vi öka kunskapen kring hälta och på så sätt göra vardagen bättre för många hästar. Tillsammans med vår veterinär Karl-Henrik Heimdahl och hoppryttaren Jens Fredricson har vi därför tagit fram en artikelserie med målet att öka välfärden hos våra hästar och #stoppahältan. 

Läs mer på länkarna här nedan:

Ge hästen tid att förberedas för sin uppgift

Vikten av att rida varierat

Att rida hästen i balans

Bra hovvård för färre hältor

Skynda långsamt för en hållbar häst

Pälspodden - #stoppahältan med hållbara hästar

Pälspodden avslutar året tillsammans med stallmästare Jens Fredricson och professor Lars Roepstorff, två personer med en guldgruva av kunskap om hur man skapar hållbara hästar och håller hältor på avstånd. Lyssna på deras intressanta samtal, med Jens från sadeln och Lars i studion. Emma Bergkvist programleder i vanlig ordning.

Lyssna på avsnittet här.

Följ oss på sociala medier!

Du hittar oss i våra kanaler nedan men också under #stoppahältan. Tagga gärna dina egna bilder eller filmer så att vi kan följa dig och din häst i er utveckling!

Facebook
Instagram
YouTube

Planerad träning – för fler friska, hållbara hästar

Med en gemensam vision att verka för hållbar, långsiktig träning lanseras nu ett samarbete mellan Agria och Equilab. Genom att kombinera Agrias kunskap om hållbar träning och Equilabs möjlighet att under träningen mäta hästens rörelser är förhoppningen att främja för planerad träning med fokus på hållbarhet.

Innehållet kommer regelbundet att uppdateras med nya övningar med hjälp av Jens Fredricson och Kati Ojala, hoppinstruktör på Ridskolan Strömsholm samt dressyrövningar av bland andra grand prix-ryttaren Gunilla Byström. Därtill kommer inspirationsfilmer, Agrias coachingmall och massor av inspiration att samlas i appen. 

Ladda ner appen här