Fölet kan gå kvar hos stoet tills det är 6-7 månader. Ta det lugnt vid avvänjningen – det kan vara traumatiskt för fölet att skiljas från sin trygghet och säkerhet. Börja försiktigt med att skilja stoet och fölet år på nätterna. Har du två föl kan de stå i samma box under natten.

Därefter är det dags att skilja sto och föl åt permanent. De ska inte gå i hagar intill varandra. Tänk på att om de skriker efter varandra kan någon av dem försöka bryta sig ut, med olyckor som följd.

Ut med unghästarna

Ditt avvanda föl ska vistas utomhus så mycket som möjligt och ingenting kan ersätta vistelse i flock. Har du endast ett årsföl, bör du efter avskiljningen försöka organisera uppstallningen så att du tar emot en eller flera lekkamrater till fölet eller lämnar bort det till en uppfödare med flera föl. Den växande unghästen ska vistas utomhus så mycket som möjligt, till exempel i lösdriftsstall.

Det är viktigt att den hektiska tillväxtperioden har bra förutsättningar. Man vet numera att motion under tillväxtperioden har avgörande betydelse för hästens framtida hållbarhet och prestationsförmåga.