Område: Häst Om Avel

Forskaren Åsa Gelinder Viklund och hennes häst Alexzandro.

Forskningsprojekt för morgondagens hållbara hästar

En genomtänkt och ansvarsfull avel är grunden till morgondagens hållbara hästar. SLU-forskaren Åsa Gelinder Viklund är en av dem som i år fått bidrag från Agria och Stiftelsen Hästforskning, för att i sitt projekt titta närmare på hur uppfödare kan förbättra aveln.

Nyfiket föl i hage med sin mamma.

Ny hästforskning 2024: Hållbar avel, EHV-1 och hältdiagnostik

Sedan 1938 stödjer Agria forskning om hästars hälsa, genom att avsätta en del av premieintäkten. Agria forskningsfonds bidrag till Stiftelsen Hästforskning blir i år två miljoner kronor – som långsiktigt ska främja förbättrad djurhälsa och hästvälfärd.

Föder upp mästerskapshästar i flock på kuperad mark

I somras kom den hittills största framgången för Marita Strauch på Stall Bergsjöholm.  Då togs nämligen hennes uppfödning, SWB-valacken Bergsjöholms Valbonne, ut till det svenska laget på EM i dressyr. Här berättar hon om sin filosofi kring avel och hållbara hästar.

giras fölskola med Aja Blomberg Andersson, uppfödare och stationschefen på Ågårds hingsstation.

Agrias fölskola med Aja

Går ditt sto i väntans tider? Se Agrias fölskola med Aja Blomberg Andersson, uppfödare och stationschef på Ågårds hingsstation. I fyra avsnitt berättar hon "allt" om vad du bör tänka på inför, under och efter fölningen.

Tobias Hansson, försäkringsombud på Agria och framgångsrik uppfödare.

Så avlar du hållbart: ”Stoet är A och O”

Hos Agriaombudet Tobias Hansson på Västra Hoby Stuteri har det pågått noggrant planerad avel i fyra generationer, och det har fötts mängder av föl som har blivit riktiga stjärnor. Men vad ska man tänka på när man planerar för hållbar avel? Här delar Tobias med sig av sina bästa tips.

Uppfödaren och Agriaombudet Monica Björkdahl med några av sina hästar.

Uppfödarens bästa tips till dig med ett dräktigt sto

Efter många år i hästvärlden har Agriaombudet Monica Björkdahl en svårslagen erfarenhet och ett enormt kontaktnät – livet som ridlärare, ridskolechef, tävlingsryttare och uppfödare har gett en stabil grund att stå på. Här delar Monica med sig av sina bästa tips till dig vars sto väntar föl.

Funktionärer sätter upp SWB-skyltar inför Bruksprovet på Strömsholm.

Agriastudion sänder från Bruksprovet – om hållbar avel

Under Bruksprovet på Strömsholm webbsänder Agriastudion ett fördjupande magasin om hingstselektering och avel – för hållbarhet och prestation. Programmet ser du nu på lördag den 5 mars klockan 9.00 till 10.00, sändningen är kostnadsfri och öppen för alla!

Föl kan födas med felaktig benställning

Håll koll på fölets benställning

Sjuka föl förknippas ofta med febriga och akut sjuka fölungar, men faktum är att ett par av fölets vanligaste diagnoser handlar om bockhov och felaktig benställning. Det som är bra att veta är att det ofta går att rätta till, men det gäller att agera snabbt. Ju tidigare en felaktig benställning åtgärdas desto bättre förutsättningar har fölet att växa upp till en hållbar häst med korrekt benställning.

Själva fölningen

Under fölningens första fas visar stoet ofta en viss oro, hon är rörlig och många ston börjar svettas. Det är under denna fas fostret intar förlossningsställning. Stoet bör nu ha lugn och ro, och stå under diskret observation - det är viktigt att stoet inte störs.

Sto och föl - avla hållbart

Avla hållbart med Gränsbo Stuteri

Hur ska man tänka när man går i tankarna att betäcka sitt sto? I vilken ände börjar man, och hur duktig måste man vara på avel? Vi träffade Ingemar Runesson från Gränsbo Stuteri som har mångårig erfarenhet av avel och fick ta del av hans tankar kring hållbar avel och att välja rätt hingst till sitt sto.

1 / 2