Område: Häst Om Avel

Sto och föl - avla hållbart

Avla hållbart med Gränsbo Stuteri

Hur ska man tänka när man går i tankarna att betäcka sitt sto? I vilken ände börjar man, och hur duktig måste man vara på avel? Vi träffade Ingemar Runesson från Gränsbo Stuteri som har mångårig erfarenhet av avel och...

Hållbar avel - vad är viktigt att tänka på?

Emma Thoren Hellsten är avelsledare på SWB, Swedish Warmblood Association, och varje säsong träffar hon hästägare som vill betäcka sina ston. Vi träffade henne för att få tips om hur man ska tänka inför och under betä...

Slipp svåra val – försäkra ditt föl rätt

Med en ordentlig foster- och fölförsäkring behöver plånboken aldrig bestämma om det skulle krisa. Med Agria Foster- och Fölskydd kan du få ersättning för veterinärkostnader med upp till 120 000 kronor.

Agrias Hästkalender: januari

Det är nu i januari du ska börja infria dina goda föresatser som hästägare. Vintern bjuder på både glädje och prövningar. Ena dagen kanske din häst får avverka sitt motionspass i kylande snöslask, för att nästa dag pu...

Din väg till föl – webbkurs om avel

Vill du prova på att vara uppfödare eller planerar du att betäcka ditt sto? Flyinges webbkurs ”Din väg till föl” utbildar dig i hästavel och uppfödning.

Agrias Hästkalender: juni

Det är sommar, och en fröjd att leva! Både tävlings- och avelssäsongen går in i sin mest hektiska fas. Många ston är redan dräktiga, och nya förhoppningar börjar spira.

Föl- och ammajouren

För det mesta så går en fölning bra men ibland är tyvärr olyckan framme och stoet eller fölet överlever inte förlossningen eller tiden strax efter. Då kan det vara livsnödvändigt att känna till föl- och ammajouren.

Ditt föl - ett högriskföl?

Vissa föl får av olika skäl en dålig start i livet. Detta kan ha flera orsaker, till exempel att deras mor är ett högrisksto enligt vår definition här.

Fölets första tid

När fölet blivit några dagar gammalt har det klarat det första späda stadiet av sitt liv. Detta innebär emellertid inte att det är ”på den säkra sidan” hälsomässigt. Nya faror lurar, till exempel sårskador, diarréer o...

Har du ett högrisksto?

Vissa ston löper högre risk än andra att få föl med nedsatt livskraft. Många gånger kan du som hästägare vidta effektiva motåtgärder. Detta förutsätter att du är medveten om att ditt sto är ett högrisksto.

1 / 2