Ingemars tre bästa avelstips:

    • Utgå från ditt sto och hennes förutsättningar.
    • Ta hjälp och råd om du inte har kunskapen själv.
    • Gör ordentlig research så att du kan hitta den bästa hingsten för ditt sto.

Viktigast är att ha ett lämpligt sto

Hej Ingemar! I vilken ände börjar jag som ny uppfödare om jag vill fokusera på hållbar avel och ta fram sunda och friska hästar?

- Det allra viktigaste för uppfödaren är att ha ett lämpligt sto. Så börja med att titta kritiskt på ditt sto och utvärdera om hon är en sund och hållbar individ. Vad finns det för sjukdomshistorik – kan man koppla den till något som är ärftligt eller har det funnits en skada? Om du är osäker så dubbelkolla med din veterinär, det är alltid bra att få ett utlåtande kring vad denne tycker om stoet. Om du vill föda upp en tävlingshäst är det också viktigt att hästen tål träning och tävling – har ditt sto klarat av en sådan belastning är det större chans att avkomman också gör det, säger Ingemar Runesson.  

Vad har hingsten lämnat för avkommor?

Vad ska jag titta på på mitt sto när jag ska välja hingst? Hur ska jag tänka för att få den bästa avkomman, finns det några hållpunkter som är bra att ta hänsyn till utifrån ett hållbarhetsperspektiv?

- Ju äldre hingsten du väljer att betäcka med är, och ju mer den har presterat på tävlingsbanorna, desto lättare blir det för dig att följa upp de kvalitéer du tycker är önskvärda för hingsten. Du kan exempelvis ta kontakt med ägare till avkommor, titta på tävlingsresultat etc för att bilda dig en bild av vilka avkommer hingsten lämnat hittills. De hingstar som gått hela vägen upp till toppnivå i hoppning och dressyr klarar också den enorma ansträngingen det kräver, något som kan vara bra att ta hänsyn till om du vill avla fram en tävlingshäst, säger Ingemar Runesson.   

- Tänk på att matcha stoet med hingsten på rätt sätt – försök inte förbättra avvikelser hos stoet genom att välja en hingst som har avvikelser åt andra hållet – välj istället en som är korrekt! Om du väljer en hingst som har avvikelser för att kompensera för ditt sto kanske det slår fel och att fölungen istället ärver hingstens avvikelser.

Bestäm vad du har för mål med din avkomma

Hur går jag tillväga för att hitta rätt hingst? Det finns ju så många att välja på!

- Det allra viktigaste är att först och främst bestämma vad du har för mål med din avkomma. Känner du att du saknar kunskapen själv, ta hjälp! Prata med hingstägare och andra kunniga för att bilda dig en uppfattning kring vilken hingst som är bäst för att kunna matcha ditt mål.

När bör jag avstå från att betäcka?

- Ha alltid en dialog med din veterinär – har stoet en allvarlig exteriör brist eller en sjukdom som sannolikt kan föras över till fölungen? Då kanske du inte ska betäcka just det stoet. Se över vilka förutsättningar stoet har för att producera en fölunge som du vill ha, vilket är det tänkta användningsområdet för hästen?