Område: Häst Om Hållbara Hästar

Ungdomsdagen på Elmia Scandinavian Horse Show

För första året anordnas Ungdomsdagen på Elmia Scandinavian Horse Show – en dag som syftar till att till att ge unga ryttare kunskap, inspiration och verktyg för sin fortsatta satsning och för en frisk & hållbar häst.

Artiklar
Planera din träning - frukostseminarium

”Slow is fast” så sammanfattade Lisen Bratt Fredricson sin träningsfilosofi vid Agrias frukostseminarium på Falsterbo Horse show. Tillsammans med profilryttarna Douglas Lindelöw och Carl Hedin bjöd hon på fina, handfasta tips för planerad, hållbar träning.

Artiklar
Tips på hur du bygger din egen naturbana

Du behöver inte vara elitryttare för att ha nytta av, och möjligheten, att bygga en egen naturbana. Du kan bygga din egen med samma träningsmöjligheter som de som nu finns på Grevlundagården, Ridskolan Strömsholm och Flyinge, helt utifrån dina förutsättningar. Här ger vi dig tips på element så att du kan skapa en naturbana som funkar bäst för dig.

Artiklar
Avla hållbart med Gränsbo Stuteri

Hur ska man tänka när man går i tankarna att betäcka sitt sto? I vilken ände börjar man, och hur duktig måste man vara på avel? Vi träffade Ingemar Runesson från Gränsbo Stuteri som har mångårig erfarenhet av avel och fick ta del av hans tankar kring hållbar avel och att välja rätt hingst till sitt sto. 

Artiklar
Hållbar avel - vad är viktigt att tänka på?

Emma Thoren Hellsten är avelsledare på SWB, Swedish Warmblood Association, och varje säsong träffar hon hästägare som vill betäcka sina ston. Vi träffade henne för att få tips om hur man ska tänka inför och under betäckningen för att matcha sto och hingst och i slutändan få en så hållbar och frisk fölunge som möjligt. 

Artiklar
Är oliksidiga hästar halta?

Många hästar som fungerar i träning och anses friska av sina ägare rör sig asymmetriskt precis som halta hästar gör. Är dessa asymmetrier smärtutlösta och hur mycket av detta påverkar ryttaren? Vi har pratat med Marie Rhodin, aktuell med forskningsprojektet - Hälta eller lateralitet: när är en rörelseasymmetri betydelsefull?

Artiklar
Inställning och tid – viktigast för den unga hästen

I tisdags avgjordes Swedish Warmblood Trophy på Scandinavium och 5-, 6- och 7-åriga hopp- och dressyrhästar som kvalat via Breeders Trophy gjorde upp om de åtråvärda titlarna. Inför tävlingarna bjöd Agria Djurförsäkring, SWB, Swede Horse och GHS in till ett uppsnack på temat unghästar. 

Artiklar
Varför är det så svårt att upptäcka bakbenshältor?

Att korrekt bedöma bakbenshältor på hästar är svårt även för de flesta erfarna veterinärer, något som leder till utbredda problem med felaktiga diagnoser och misslyckade behandlingsinsatser. För hästarna innebär det onödigt lidande och för djurägarna dyra utredningskostnader.

Artiklar
Ge hästen tid att förberedas för sin uppgift

Att ha en häst som håller år efter år och aldrig drabbas av skador är varje hästägares dröm. Men hur gör man för att hästen ska hålla sig frisk i muskler, leder, senor och ligament? Kan du som ryttare påverka utgången eller är det ett genetiskt lotteri?

Artiklar
Tomas Torgersen om EM och hållbara tävlingshästar

Med bara 6 dagar kvar till Longines FEI EM i Ridsport Göteborg 2017 får vi chansen att prata med Tomas Torgersen som är tävlingsledare för evenemanget. Vilka är de största utmaningarna? Hur är hästarna uppstallade under EM? Och hur gör man för att de ska må så bra som möjligt under tävlingsveckan?

Artiklar