Område: Häst Om Föl

Avel och uppfödning – häst

Föder du upp hästar, ska ta föl på ditt sto eller äger en avelshingst? Här har vi samlat ihop tips och råd om hästavel och uppfödning. 

Artiklar
Köpa föl – tips och råd

Funderar du på att köpa föl? Då har vi samlat ihop sånt som är bra att tänka på vid ett fölköp. Läs mer om försäkring till fölet, få namninspiration och tips och råd när du ska köpa ett föl. Lycka till!

Artiklar
Bra att veta om föl

Vad kan du om föl? Här har vi listat allt du kan tänkas vilja veta om föl. Läs mer om vilka sjukdomar som kan drabba fölet, vilka de trendigaste fölnamnen är och hur du försäkrar ditt föl. Allt detta och lite till hittar du på vår sida om föl.

Artiklar
Så döper vi våra föl 2018

Vad döper vi våra föl till? Se hela listan med de vanligaste fölnamnen just nu. Få inspiration till vad ditt föl ska heta eller kolla listan om ditt föls namn står med!

Artiklar
Vad är Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS)?

WFFS är en defekt som påverkar kroppens vävnader och bl.a. gör att huden lossar från kroppen hos drabbade föl. Fölen måste avlivas inom de närmaste dygnen efter födseln. WFFS är ett recessivt anlag vilket innebär att en individ kan vara bärare av ett anlag utan att det märks på individen själv. Det finns tillgängliga gentester för att avgöra om en individ är bärare av anlaget. 

Artiklar
Håkans föl drabbades av fölsjuka

Tiden på året då många föl kommer till världen är äntligen kommen, och vi är många som väntar på ett nytt litet liv hemma i stallet. Men glädjen över ett föl kan snabbt vändas till fasa om det drabbas av fölsjuka. Vi har träffat Håkan Häll, hästuppfödare, vars föl Denada PRE drabbades av fölsjuka förra sommaren.

Artiklar
Avla hållbart med Gränsbo Stuteri

Hur ska man tänka när man går i tankarna att betäcka sitt sto? I vilken ände börjar man, och hur duktig måste man vara på avel? Vi träffade Ingemar Runesson från Gränsbo Stuteri som har mångårig erfarenhet av avel och fick ta del av hans tankar kring hållbar avel och att välja rätt hingst till sitt sto. 

Artiklar
Hållbar avel - vad är viktigt att tänka på?

Emma Thoren Hellsten är avelsledare på SWB, Swedish Warmblood Association, och varje säsong träffar hon hästägare som vill betäcka sina ston. Vi träffade henne för att få tips om hur man ska tänka inför och under betäckningen för att matcha sto och hingst och i slutändan få en så hållbar och frisk fölunge som möjligt. 

Artiklar
Slipp svåra val – försäkra ditt föl rätt Med en ordentlig foster- och fölförsäkring behöver plånboken aldrig bestämma om det skulle krisa. Med Agria Foster- och Fölskydd kan du få ersättning för veterinärkostnader med upp till 120 000 kronor. Artiklar
Agria Hästkalender: oktober Antalet ljusa timmar minskar stadigt och det är viktigt att du verkligen låter din häst tillgodogöra sig dem genom vistelse i det fria. Du kan utnyttja även de mörka timmarna på dygnet på ett konstruktivt sätt, till exempel genom att i nattlampans sken planera foderstat och foderrutiner för ditt stall. Artiklar