Eftersträva ett så naturligt liv för hästen som möjligt

Rörelse är en naturlig del av hästens liv, och är en viktig förutsättning för att en häst ska utvecklas och klara av arbete där belastning på skelettet och ligamenten är höga. Därför är väl tilltagna hagar att föredra, där hagen gärna får vara litet kuperad och erbjuda både gräsbevuxen mark och skogspartier. 

Behovet hos hästar att beta och leta föda är stort - en häst i det vilda ägnar cirka 14-16 timmar per dygn åt att söka efter mat och i naturliga förhållanden äter en häst ungefär tio gånger på ett dygn. Det är därför viktigt att hästarna har någonting att äta i hagen, om det inte finns bete så det räcker så sprid ut högar med hö på olika platser - då får hästen både röra på sig men också sitt behov av att beta stillat. Lägg gärna ut fler högar än det finns hästar så minskar dessutom risken för konflikter. 

Tänk på att utforma hagen så att skaderisker minimeras och ta för vana att se över hagen regelbundet. Kontrollera så att staketet är helt och tråden är spänd ordentligt, se över så att det inte ligger vassa saker och skräpar som hästarna kan skada sig på och var noga med att fylla på rent vatten varje dag.

Daglig utevistelse viktig för hållbara hästar

Enligt djurskyddslagen är varje hästägare skyldig att erbjuda sin häst möjlighet att röra sig fritt i sina naturliga gångarter varje dag, vilket också bidrar till att skapa en mer hållbar häst. Men vad kan jag göra om min häst är ovan att gå ut i hage och jag är rädd att den ska skada sig?

- Allting handlar om vana, det är närapå självklart att en häst som är ovan att gå ut har lättare att skada sig i hagen. Släpp inte ut din häst direkt efter några vilodagar när du vet att den har mycket överskottsenergi, prova istället att låta den gå ut efter ett ridpass då den är lite lugnare. Fodra inte hästen med massor av kraftfoder, ge den istället ett bra stråfoder och släpp den gärna i en gräshage så den har något att äta istället för att springa runt. Ju mer din häst får gå ut, desto lugnare kommer den bli både i hagen och många gånger även under ryttare, säger Karl-Henrik Heimdahl, veterinär på Agria Djurförsäkring.