Hästar vill gå i hage

Hästar behöver röra sig fritt i hage under flera timmar varje dag. Hagen får inte vara för liten för då kan hästarna som står lågt i rang känna sig stressade.
– Ett halvt tunnland till en halvblodshäst är ett bra mått, säger Charlie Lindberg, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Rörelse är en naturlig del av hästens liv. En häst i det vilda ägnar 14-16 timmar per dygn åt att söka föda. Hästar äter, under naturliga förhållanden, ungefär tio gånger på ett dygn. Om det är bra bete gör de uppehåll för vila under max 3-4 timmar.

Eftersträva ett så naturligt liv för hästen som möjligt

Djurskyddsmyndigheten kom för en tid sedan med ett lagförslag om att alla hästar ska ha möjlighet att röra sig fritt i sina naturliga gångarter varje dag. Ett förslag som Agrias veterinär Charlie Lindberg ser både för- och nackdelar med.

– På en stor anläggning som till exempel Jägersro är det inte praktiskt möjligt. Där står många hingstar och det går inte att släppa ut dessa tillsammans i en hage.

Men bakgrunden till förslaget tycker Charlie är bra.

– Vi bör eftersträva att våra hästar ska få komma ut mer och leva ett så naturligt liv som möjligt, säger han.

Stilla häst innebär risker

Rörelse och belastning är viktiga förutsättningar för att en häst ska utvecklas och klara av arbete där belastning på skelettet och ligamenten är höga.

– Hästar som inte ges tillfälle att vistas i naturliga marker blir dessutom mer känsliga för skador när man väl släpper ut dem eftersom de inte är vana vid ojämn mark, förklarar Charlie.

Andra följder som kan drabba hästar som inte får röra på sig tillräckligt är att benen svullnar från kronranden och upp över kotleden vilket sannolikt är en följd av dålig blodcirkulation. Hästar som inte får komma ut och röra sig fritt får också lättare av koliksymtom.

Charlie Lindberg har själv hästar på sin gård i Skåne. Han kan garantera att hästar både tycker om och mår bra av att få röra på sig.

– En häst som är van vid att gå ut vill också gå ut. Vi människor bör därför ha som mål att våra hästar ska få komma ut så mycket som det bara är möjligt, avslutar Charlie.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg