Tillsammans med sin norska forskarkollega Anne Selven Kallerud på NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) vill Emma Persson Sjödin, verksam vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), lägga en stabil vetenskaplig grund för att tyda objektiv rörelseanalys hos halta hästar som longeras. Detta genom projektet ”Runt och runt i cirklar – dags att komma framåt med hältdiagnostik vid longering”.

Mer komplex bedömning

Att longera en häst som visar hälta på böjt spår görs för att försöka lokalisera var hältan kommer ifrån.

– Longering är en viktig del vid hältutredningar och också ett vanligt sätt för djurägare att göra en snabb rörelsecheck hemma. Det böjda spåret gör dock bedömningen av hästens rörelser mer komplex och här vill vi addera kunskap som gör denna bedömning mer säker, säger Emma Persson Sjödin.

Forskarna Emma Persson Sjödin (SLU) och Anne Selven Kallerud (NMBU). Foto: PrivR
Emma Persson Sjödin och Anne Selven Kallerud.

Genom projektet vill de båda forskarna få fram kunskap som kan hjälpa hästägare att tidigt upptäcka hälta hemma, samt ge säkrare och förbättrad hältdiagnostik vid hältutredningar.

– Både tillgången och användningen av objektiva system bland veterinärer har de senaste åren ökat i rask takt. Detta är en mycket positiv utveckling då vi vet att visuell bedömning inte är säker nog. Det är dock viktigt att insamlad data tolkas korrekt, konstaterar Emma Persson Sjödin.

Flera länder samverkar

Forskningsprojektet kommer att utföras med hjälp av flera internationella samarbetspartners.

– Utöver NMBU i Norge samarbetar vi också med Utrecht University i Nederländerna och med en privatklinik i Lüsche, Tyskland. Så en av de stora utmaningarna kommer att vara att hantera de stora mängderna data som samlas in hos dem och oss på SLU.

Om Agrias forskningsfond