Område: Häst Om Hälta

Skynda långsamt för en hållbar häst

När vi startade kunskapsprojektet #stoppahältan förra året i december hade vi en önskan – att öka välfärden hos våra hästar och #stoppahältan. Eftersom hältor står för 50 procent av alla skador på häst enligt skadestatistik från Agria, är de vad man skulle kunna kalla för en folksjukdom hos våra hästar. Många hältor går dock att förebygga med rätt kunskap, och det är här ansvaret hos ryttaren kommer in i bilden.

Artiklar
Hur går ett veterinärbesök till?

Är man orolig för sin häst eller ponny är det alltid bra att lita på sin magkänsla och besöka veterinären. För dig som inte varit hos veterinären så många gånger kommer här en genomgång vad som händer och vad du bör tänka på, här har vi valt att gå igenom hälta.

Artiklar
Här är några av de vanligaste skadorna som kan drabba din häst

Att ens häst blir sjuk eller skadad är en hästägares värsta mardröm. Tyvärr hör det inte till ovanligheten att en häst blir just det. Därför är det viktigt att ha en bra försäkring anpassad efter din häst.

Artiklar
Är oliksidiga hästar halta?

Många hästar som fungerar i träning och anses friska av sina ägare rör sig asymmetriskt precis som halta hästar gör. Är dessa asymmetrier smärtutlösta och hur mycket av detta påverkar ryttaren? Vi har pratat med Marie Rhodin, aktuell med forskningsprojektet - Hälta eller lateralitet: när är en rörelseasymmetri betydelsefull?

Artiklar
Varför är det så svårt att upptäcka bakbenshältor?

Att korrekt bedöma bakbenshältor på hästar är svårt även för de flesta erfarna veterinärer, något som leder till utbredda problem med felaktiga diagnoser och misslyckade behandlingsinsatser. För hästarna innebär det onödigt lidande och för djurägarna dyra utredningskostnader.

Artiklar
Senskador hos hästar

En senskada uppkommer oftast efter en överbelastning av senan, vilket ger en inflammation. Vanligast är senskador i böjsenor och gaffelband - här kan du läsa allt om senskador hos hästar.

Artiklar
Sommartips till hästägare

Sommaren är efterlängtad av de flesta - även våra fyrbenta vänner brukar uppskatta att få gå på bete och ha lite ledigt. Här har vi samlat tips, råd och olika artiklar om vad som kan vara bra att tänka på inför och under sommaren. Trevlig hästsommar önskar vi på Agria!

Artiklar
Agrias Hästkalender: juli Högsommaren är ljuvlig för oss alla. De tidiga morgonturerna i sällskap med din häst kan ibland erbjuda intensiva naturupplevelser. Du kommer till exempel påfallande ofta nära det vilt som finns i markerna. Sommaren är kort och det gäller att ta tillvara vart och ett av dess glädjeämnen. Artiklar
Rörelsestörningar hos häst - ett vanligt problem Rörelsestörningar i form av nedsatt funktion i rörelseapparaten och hältor är vanliga problem hos våra hästar. Marie Rhodin, veterinär och forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, berättar om hur man som hästägare kan upptäcka eventuella fel med rörelseapparaten. Artiklar
Ledvätska – smörjer, transporterar och är livsviktigt! Vad är ledvätskans, synovians, uppgift och vad kan gå fel? Här får du en kort och koncis förklaring. Artiklar