Område: Häst Om hästhälsa

Häst longeras i grimma.

Ny forskning ska ge säkrare hältdiagnostik vid longering

Om en häst är halt är det en beprövad metod att longera hästen för att försöka utreda var hältan sitter. Men det böjda spåret är inte alltid till fördel – i stället kan det ge ett rörelsemönster som bäddar för feltolkning. Forskaren Emma Persson Sjödin får nu bidrag från Agria och Stiftelsen Hästforskning för att förbättra hältdiagnostiken.

Veterinär Christa von Limburg-Stirum visar hur man lyssnar på hästens andning.

Så kollar du hästens andning, temp, puls och slemhinnor

En häst som är smärtpåverkad eller mår dåligt har ofta feber, ansträngd andning, förhöjd puls eller förändringar i slemhinnorna. I klippet visar och förklarar veterinär Christa von Limburg-Stirum vad du som hästägare bör hålla koll på.

Veterinär tittar på en hästs framtänder.

Hästens mun, tänder och vanliga tandproblem

Är din häst svår att hålla i hull, tuggar långsamt, är orolig i munnen i ridningen eller huvudskygg? Då kan den ha problem med sina tänder. Tandproblem är ofta diffusa för hästägaren, men plågsamma för hästen. Därför är det viktigt att låta en veterinär kontrollera tänderna regelbundet även på en i övrigt frisk häst.

Marie Rhodin, veterinär och forskare vid SLU.

Modern teknik hittar hälta hos islandshästar – svårare i tölt

Precis som andra hästraser drabbas islandshästar av hälta och behöver då söka hjälp hos veterinär. Här kan det bli problem att hitta orsaken till hältan eftersom det saknas vissa grundläggande kunskaper om hur islandshästar rör sig i olika gångarter. I ett av de projekt som tilldelats medel från Stiftelsen Hästforskning, där Agrias forskningsbidrag ingår, har Marie Rhodin och hennes team utvecklat metoder för att lättare upptäcka hälta hos islandshästar i olika gångarter.

Veterinär Christa von Limburg-Stirum palperar en hästrygg.

Daglig visitation av hästen

Att visitera hästen varje dag är viktigt för att snabbt kunna identifiera avvikelser som kan leda till sjukdom eller smärta. I klippet visar och förklarar veterinär Christa von Limburg-Stirum hur du kan utföra en sådan visitation.

Karl-Henrik Heimdahl, hästveterinär på Agria Djurförsäkring.

Spatt – en svårbedömd sjukdom i hästens leder

Spatt, en kronisk form av artros, är en sjukdom som påverkar hästen och dess rörelsemönster på ett negativt sätt. Karl-Henrik Heimdahl, hästveterinär på Agria Djurförsäkring, reder ut begreppen kring spatt och några vanliga myter.

Så hjälper du hästen under heta tävlingsdagar

Under varma tränings- och tävlingsdagar är det extra viktigt att din häst dricker ordentligt för att inte bli uttorkad. Men enbart vatten räcker inte, hästen måste dessutom få hjälp att upprätthålla sin saltbalans.

Veterinär utför böjprov på häst.

Forskare om hälta: ”Repetitiv belastning sliter på hästen”

Ska vi kunna #stoppahältan måste vi först förstå vad en rörelsestörning hos hästen faktiskt är. På vilket sätt är den relaterad till smärta och hur kan orsaker bakom smärtor i rörelseapparaten förebyggas? Det forskar Marie Rhodin och Elin Hernlund om.