Bronkit - kronisk hosta

Min lilla hund hostar lite då och då, speciellt på vintern när det är kallt ute. Han mår bra annars. Bör jag ta honom till veterinär?

Veterinären svarar:

Bronkit, eller kronisk hosta, är en ganska vanlig sjukdom hos hundar, speciellt hos vissa raser. Man måste först utesluta andra sjukdomar innan man kan ställa diagnos, det görs oftast genom att röntga lungorna. Jag tycker du ska boka tid hos din veterinär för en undersökning.

Symtom

Vanliga symtom är kronisk hosta och ökad slemproduktion.

Orsak

Det finns en rad olika orsaker till bronkit eller kronisk hosta på hund. På små hundraser kan det bero på att brosken i luftrörsringarna är så försvagat att de delvis faller ihop och ger upphov till hosta. Tillståndet kallas för "trakealkollaps".  Vid en hosta som inte vill gå över kan man förutom att röntga lungorna ta ett prov direkt från bronkerna och analysera om där finns bakterier eller andra cellförändringar.

Vad kan jag göra själv?

Om din hund har bronkit är det viktigt att vaccinera hunden mot kennelhosta eftersom den kan vara mycket besvärlig för hunden. En hund med bronkit kan motioneras precis som vanligt men en kombination av hård motion och kyla är inte bra och bör undvikas. Om hunden är tjock kan det vara bra att banta ner hunden lite eftersom viktminskning brukar göra det lättare för hunden att andas och blodcirkulationen samt blodets syresättning förbättras.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Uppsök veterinär om din hund har kronisk hosta. 

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?