Grundvaccin, revaccination och övrig vaccinering. Att veta vilka vaccinationer som behövs och när det ska göras är inte alltid lätt att hålla koll på. Även frågor om varför hunden ska vaccineras kan ibland kännas som en djungel.

Vad ska min hund vaccineras mot?

Grundvaccinering

I Sverige vaccineras valpen mot tre väldigt smittsamma och allvarliga sjukdomar: valpsjuka, hepatit (smittsam leverinflammation, HCC) och parvovirus (hundpest). Detta kallas för grundvaccin och tas på en och samma gång vid cirka 7-8 veckors ålder. När valpen blivit 12 veckor gammal är det dags för påfyllnadsdos och det rekommenderas även att hunden blir vaccinerad igen vid ett års ålder. Därefter vaccineras hunden med tre års intervall.

Läs mer om sjukdomarna

Håll dig uppdaterad med SVA:s vaccinationsrapport

Kennelhosta

Kennelhosta hör också till en av de vanligaste sjukdomarna vi vaccinerar våra hundar mot. Kennelhosta är sällan livshotande men väldigt smittsamt och jobbigt för en hund som smittats. I Sverige är Kennelhosta en ganska vanlig sjukdom. Det är vanligt att sprutan mot kennelhosta tas i samband med grundvaccineringen. Om hunden ska vara fortsatt skyddad mot kennelhosta tas vaccinet varje år. Extra viktigt med skydd för kennelhosta är för hundar som vistas på hundtäta ställen som exempelvis hunddagis, pensionat, kennel och tävlingar. Vaccinet skyddar inte fullt mot sjukdomen, men symptomen vid eventuell sjukdom brukar bli betydligt lindrigare.

Fråga din veterinär om vaccinering av just din hund.

Vaccinering vid resa

Ska du och din hund ut på resa? Då behöver hunden vara vaccinerad mot rabies. Tänk på att kontrollera införselkraven för det specifika landet du ska resa till då införselreglerna kan variera. Var ute i god tid innan resa och kolla med både Jordbruksverket och ambassaden för det land ni ska resa till. För resa till vissa länder kan exempelvis vaccin mot leptospiros övervägas.

Läs mer om rabies och regler vid resor på Jordbruksverkets webb

Varför ska min hund vaccineras?

Många hundar vistas ofta i hundtäta områden, träffar andra hundar, går på hunddagis, är med på tävlingar och följer med på resor. Förutom att vaccinera för din egen hunds skull, är det därför också viktigt för att hålla nere de smittsamma sjukdomarna som finns i Sverige. Du vaccinerar alltså din hund för allas skull! Det är även viktigt att vaccinera din hund regelbundet för att få ett fullgott skydd.

Träffar din hund ofta andra hundar? Går hunden på hunddagis? Har du avelshundar? Ska ni ut och resa tillsammans eller ska ni iväg på tävling? Då är det extra viktigt att hunden har rätt skydd. På hunddagis och tävlingar finns det exempelvis krav på att din hund ska vara vaccinerad. Kontrollera gärna eventuella särskilda regler.

Källa: SVA och Jordbruksverket