Nio av tio hundägare vaccinerar sina vovvar med fullt vaccinationsprogram enligt rådande rekommendationer, medan tre av tio kattägare hoppar över rekommendationen. Skydda ditt djur från sjukdomar genom att vaccinera din hund. När du vaccinerar din hund gör du även en insats för alla djurs hälsa, inte bara ditt eget.

89% av hundägarna vaccinerar sin hund enligt rådande rekommendation*

Grundvaccinering av hund

I Sverige vaccineras valpen mot tre väldigt smittsamma och allvarliga sjukdomar: valpsjuka, hepatit (smittsam leverinflammation, HCC) och parvovirus (hundpest). Dessa kallas för grundvaccin och tas på en och samma gång vid cirka 7-8 veckors ålder. När valpen blivit 12 veckor gammal är det dags för påfyllnadsdos och det rekommenderas även att hunden blir vaccinerad igen vid cirka 1 års ålder. Därefter vaccineras hunden med tre års intervall.

SVA:s vaccinations rekommendationer 

Kennelhosta

Kennelhosta hör till en av de vanligaste sjukdomarna vi vaccinerar våra hundar mot. Kennelhosta är sällan livshotande men väldigt smittsamt och jobbigt för en hund som smittats. I Sverige är kennelhosta en ganska vanlig sjukdom. Det är vanligt att sprutan mot kennelhosta tas i samband med grundvaccineringen. Om hunden ska vara fortsatt skyddad mot kennelhosta tas vaccinet varje år. Extra viktigt med skydd för kennelhosta är för hundar som vistas på hundtäta ställen som exempelvis hunddagis, pensionat, kennel och tävlingar. Vaccinet skyddar inte fullt mot sjukdomen, men symtomen vid eventuell sjukdom brukar bli betydligt lindrigare.

Kennelhosta hos hund

Vaccinering vid resa

Ska du och din hund ut på resa? Undersök vilka regler som gäller för det landet som du planerar att resa till. Reglerna kan skilja sig åt mellan länder.

Att tänka på om du ska resa med din hund

Rabiesvaccin

Vaccinera din hund mot rabies i god tid innan resan. Hunden får tidigast lämna landet 21 dagar efter rabiesvaccinationen. Vissa länder kan ha särskilda krav gällande val av vaccin, avmaskningsmedel med mera. Ta därför reda på vad som gäller specifikt för landet som du planerar att resa till.

När ska jag vaccinera min hund mot rabies?

Vaccinera mot leptospiros

Vaccination mot leptospiros ingår inte i svenska vaccinationsprogrammet. Det går att vaccinera hund mot leptospiros, vaccinet ger dock inte ett fullständigt skydd. Om flera hundar i samma område drabbas av leptospiros kan veterinärer rekommendera vaccination likaså inför utlandsresa.

Leptospiros hos hund

Varför ska min hund vaccineras?

Många hundar vistas ofta i hundtäta områden, träffar andra hundar, går på hunddagis, är med på tävlingar och följer med på resor. Förutom att vaccinera för din egen hunds skull, är det därför också viktigt för att hålla nere de smittsamma sjukdomarna som finns i Sverige. Du vaccinerar alltså din hund för allas skull! Det är även viktigt att vaccinera din hund regelbundet för att få ett fullgott skydd.

Vanliga frågor om vaccinering av hund

Valpsjuka, parvo (hundpest) och smittsam leverinflammation (HCC) ingår i grundvaccineringen av hundar i Sverige. Många väljer även att vaccinera mot kennelhosta.

Efter grundvaccinationen vaccineras hunden med tre års intervall.

Syftet med att vaccinera sin hund är att förbättra djurskyddet. Att vaccinera sin hund är en insats för alla djurs hälsa, inte bara det egna. Att inte vaccinera är som att öppna dörren för dödliga sjukdomar.

 

*Underlaget baserar på en enkätundersökning med 800 hund- och kattägare som är utförd av Xtreme på uppdrag av Agria under 2023.