Vad är fukteksem?

Min golden retriever har kliat sig vid nacken väldigt mycket de senaste dagarna och nu har det plötsligt blivit ett ganska stort sår där han kliat. Bör jag ta honom till veterinären? 

Veterinären svarar:

Din hund kan ha drabbats av fukteksem. Fukteksem, som även kallas våteksem eller hot spot, är en inflammation i huden. 

Symtom

Pälsen blir oftast kladdig, varig/blodig och ihoptovad vid såret. Huden är vanligen mycket röd och irriterad i minst ett dubbelt så stort område som den våta fläcken. Fukteksem kan sprida sig väldigt fort, så det är viktigt att hålla koll på såret.

Orsak

Bakomliggande orsaker till fukteksem kan vara allergier, tät och fuktig päls samt parasiter som loppor, löss eller fästingar. Vissa raser har en större risk att drabbas av fukteksem, speciellt raser med lång eller tät päls, som retrievers, newfoundlandshund och rottweiler. 

Vad kan jag göra själv?

För att förhindra fukteksem bör du vara noga med att torka hunden torr efter bad. Att skölja igenom pälsen med varmt, rent vatten först är också bra. Gå igenom hunden dagligen, ta bort fästingar och håll hudförändringar under uppsikt.

Om hunden inte har ont och infektionen inte har spridit sig kan du raka pälsen runt hela såret och tvätta med bakteriedödande medel, till exempel klorhexidin flera gånger om dagen. Hunden får inte slicka eller klia på såret eftersom det kan förvärra fukteksemet, så ofta bör hunden ha krage medan såret läker.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Kontakta veterinär om hunden har mycket ont eller om infektionen sprider sig. Vid återkommande hot spot kan bakomliggande orsaken vara allergi. Då bör du boka tid hos en veterinär som är hudspecialist.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?