Vad är fukteksem?

Min golden retriever har kliat sig vid nacken väldigt mycket de senaste dagarna och nu har det plötsligt blivit ett ganska stort sår där han kliat. Bör jag ta honom till veterinären?

Veterinären svarar:

Din hund kan ha drabbats av fukteksem. Fukteksem, som även kallas våteksem eller hot spot, är en inflammation i huden.

Om hunden tillåter och inte har för ont kan du raka pälsen runt eksemet och tvätta såret försiktigt. Badda därefter med bakteriedödande medel dagligen och applicera en mild kortisonkräm. Ser du inte en snabb förbättring av behandlingen, ser som små finnar i huden runt eksemet eller om din hund har mycket ont behöver du kontakta veterinär för behandling.

Hunden får inte slicka eller klia på såret eftersom det kan förvärra fukteksemet, så använd gärna krage på hunden medan såret läker.

Symtom

Pälsen blir oftast kladdig, varig/blodig och ihoptovad vid såret. Huden är vanligen mycket röd och irriterad i minst ett dubbelt så stort område som den våta fläcken. Fukteksem kan breda ut sig väldigt fort, så det är viktigt att behandling sätts in snabbt.

Orsak

Bakomliggande orsaker är vanligen klåda, men även fukt eller smärta. Orsaker till klådan kan vara exempelvis parasiter, allergi, fukt, insektsbett och öroninflammation. Vissa raser har en större risk att drabbas av fukteksem, speciellt raser med lång eller tät päls exempelvis retrievers, newfoundlands och rottweilers.

Vad kan jag göra själv?

För att förhindra fukteksem bör du vara noga med att torka hunden torr efter bad. Att skölja igenom pälsen med rent vatten först är också bra. Gå igenom din hunds päls och hud dagligen då fukteksem utvecklas snabbt.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Kontakta veterinär om du inte ser en snabb förbättring av inflammationen eller om hunden har mycket ont och för att behandla eventuella bakomliggande orsaker.

Är du orolig för ditt djurs hälsa?

  • Kontakta oss om ditt djur mår dåligt
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.

Gillar?