Hund biten av annan hund

Min hund blev attackerad och biten av en annan hund. Jag kan se två små hål i nacken på hunden och har tvättat med koksaltlösning för att hålla rent. Behöver jag boka tid hos veterinären också?

Veterinären svarar:

Bitskador kan vara svåra att bedöma endast genom att titta på såren. Ofta är skadan mer omfattande än vad vi vid första anblick tror. Det beror på att det bildas en sårficka i underhuden som fylls med blod och sårvätska som ofta behöver tömmas hos veterinären.

Symtom

Jag kan inte se att du beskriver några symtom utom två hål i huden men hundens symtom behöver inte alltid märkas på en gång efter att den blivit biten. Svullnad och smärta kan dyka upp först timmar senare. Hundens allmäntillstånd påverkas och ett bitsår kan leda till både feber, minskad aptit eller nedstämdhet. Allvarliga bitskador kan även leda till exempelvis svåra infektioner, inre blödningar och andra för hunden livshotande tillstånd. Håll din hund under uppsyn för att se om den får ytterligare symtom.

Vad kan jag göra själv?

Undersök din hund ordentligt. Mindre bitskador kan ibland läka genom att du tvättar rent såret med exempelvis tvål och vatten eller koksaltlösning. Se till att hålla såret rent och klipp bort päls runt bitsåret för att lättare se hur läkningen går. Det kan även vara bra att ha tratt på din hund så att den inte slickar på såret. 

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om det som i ditt fall gått hål på huden eller om hunden är allmänpåverkad bör du boka tid hos din veterinär. Hur akut situationen är beror på hur stor bitskadan är och hur hunden mår. Var extra uppmärksam om hunden fått bitskador i ansikte, på ben, över buk, bröstkorg eller i närheten av leder då dessa fall kan bli kritiska fort. Prata med din veterinär som hjälper dig bedöma om och när du behöver komma in.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?