Löss på häst

Min häst har tappat päls fläckvis, men jag ser inga sår. Vet du vad det kan vara?

Veterinären svarar:

Den vanligaste anledningen till fläckvist håravfall är att hästen drabbats av pälsätande löss. Löss kan du behandla själv, men skulle de kala fläckarna bero på något annat bör en veterinär undersöka din häst.

Symtom

Som du beskriver tappar hästen päls, som oftast visar sig i hårlösa partier på hästen. Lössen kan klia men behöver inte alltid göra det.

Orsak

Löss smittar främst via direktkontakt med drabbade hästar eller utrustning. Unghästar och hästar med längre päls har lättare att drabbas, framförallt under höst och vinter. Detta gäller även sjuka och gamla hästar.

Vad kan jag göra själv?

Du kan titta ordentligt i botten på hästens päls, löss kan ibland upptäckas med blotta ögat. Lusmedel för häst kan du köpa på apotek och behandla själv.

Det är även viktigt att rengöra all utrustning och övriga föremål som varit i kontakt med en häst som fått löss för att undvika att andra hästar smittas.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om de hårlösa fläckarna inte skulle vara orsakade av löss är det viktigt att en veterinär får kolla på hästen och utreda vad de beror på.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?