-  Det är lätt att glömma bort hur snabbt en bil blir kall när motorn stängs av. Lämna därför inte hunden ensam i bilen när temperaturen krymper nedåt, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef, Agria Djurförsäkring.

Risk för förfrysningsskador

Störst risk att drabbas har utstickande kroppsdelar som tassar, öron och svanstipp. Även hanhundarnas pung är i farozonen när temperaturen går ned, har man tik å andra sidan ska man vara försiktig med stillasittande som kan leda till urinvägsinfektion.

Tecken på förfrysningsskador är att öron, svanstipp eller andra områden är rodnade, svullna eller ömma. Misstänker du att din hund förfrusit ska du kontakta en veterinär.

Ett skönt täcke kan värma

Tänk på att valpar och unghundar som inte fått sin rik­tiga päls kan behöva extra hjälp att hålla värmen. Precis som små hundar med korta ben och äldre hundar. Här kan ett skönt täcke hjälpa dem att hålla värmen.  

Smörj in hundens tassar

Om din hund har torra tassar kan du smörja in trampdynorna med en fet salva för att förebygga problem med sprickor. Håll ett öga på hunden, annars finns risk för att hunden slickar bort salvan.

Skölj av vägsalt

Om ni går på saltade vägar är det bra om du spolar av hundens tassar efter promenaden. Vägsaltet torkar nämligen ut trampdynorna om det får vara kvar. Kommer saltet in i sprickor i tassarna kan det dessutom svida till ordentligt - om hunden blir plötsligt halt på promenaden kan vägsaltet vara boven.

Lagom med vintermotion

Det är härligt att motionera tillsammans med hunden i skidspåret, men kom ihåg att det kan vara jobbigt för hunden att pulsa i djup snö, särskilt om benen är korta. Anpassa turen efter hundens konditon och förmåga.