Lyssna på Pälspodden här

Katarina Nostell , veterinär och docent vid SLU, menar att det kan vara svårt att tillgodose hästarnas behov med dagens hästhållning, även om många hästägare har blivit bättre på att försöka åstadkomma en mer anpassad hästhållning. Trots det drabbas många hästar av kolik och delvis är det hästens anatomi med 30 meter långa tarmar och tarmkrös som spökar.

- Hästar är gjorda för att äta dygnet runt, och de behöver också röra på sig hela tiden.  Dagens hästhållning där majoriteten av hästarna står uppstallade, utfodras några gånger om dagen och spenderar några timmar per dygn i hagen strider emot hästens naturliga behov, säger hon.

För att hästar ska må bra bör man som hästägare sträva efter att erbjuda hästen ett bra, hygieniskt och näringsrikt grovfoder med långa ättider. Idealet är fri tillgång till grovfoder om det fungerar, men en del hästar föräter sig och blir överviktiga. Den stora mängden kraftfoder som många hästar får idag bidrar också till ökad risk för mag- och tarmsjukdomar.

Fri tillgång till vatten är en annan hörnsten som kan vara lurig att uppnå i vårt klimat.

- Räkna med att en häst på 500 kilo behöver minst 25 liter vatten per dag, och gärna i hink så man kan kontrollera hur mycket den druckit. Vattnet är särskilt viktigt om hästen får mycket grovfoder i hagen, säger Katarina Nostell.

Den typiska vinterbilden av hästar som bara står och hänger i hagen känner nog många igen. Bristen på bete gör att de inte rör sig lika mycket som på sommaren. Men motion är den tredje hörnstenen i hur man förebygger vinterkolik.

- Det är jätteviktigt att hästen får röra på sig, även om man kanske har svårt för att trava, galoppera och arbeta hästen på hård mark. Det har visat sig att hästar som står med en kompis rör på sig mer än om de är ensamma i hagen.

Så här gör du för att undvika kolik i vinter:

  • Erbjud hästen fri tillgång till vatten, gäller även i hagen om den får grovfoder
  • Ge den rikligt med grovfoder, men undvik kraftfoder
  • Fri tillgång till grovfoder innebär långa ättider – det skonar hästens mage
  • Glöm inte motionen, även en skrittpromenad bidrar till friskare tarmar