Topplistan julfaror för din katt

  1. Liljeväxter: Katten smakar gärna på välluktande växter. Flera är giftiga för katten och särskilt liljeväxterna Lilium och Hemerocallis som kan ge livshotande njurskador. Lista på andra giftiga julväxter.
  2. Paketsnören och glitter: Om katten tuggar i sig snören kan de orsaka allvarliga och livshotande skador i tarmen.  Lek gärna med katten men ta bort alla snören när du inte har uppsikt.
  3. Glykol: Den söta glykolen kan vara frestande att smaka. Om katten fått glykol på pälsen får de i sig vätskan när de slickar sin päls ren. Glykol är mycket giftigt och kommer katten inte under behandling genast dör den av njursvikt
  4. Levande ljus: En svängande svans eller nyfiken nos med morrhår tar lätt eld. Lämna inte katten utan uppsikt i rum med tända ljus och låt inte katten hoppa upp där det finns ljus. Numera finns det riktigt fina elektriska ljus som alternativ.
  5. Julgran och granvatten: Katten kanske gärna klättrar i granen – se till att den är säkert fast och använd helst inte julgranskulor i glas som kan gå sönder och orsaka elaka skärsår. Se också till att inte katten kan dricka vattnet i julgransfoten.

För katten är julen med glitter, gran, prassligt papper och krusiga snören spännade. Men risken ökar också för att katten tuggar i sig olämpliga saker som kanske fastnar i svalget eller magen och orsakar skador på tarmarna.

Jag slutar aldrig förvånas över vilken mångfald av saker som opereras ur kattmagar, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring. Förutom paketsnören nämner hon garntrådar, påsklämmor, kattleksaker och nötter som exempel.

Ordna en lugn och säker jul för katten

En försiktig katt kan bli stressad om det kommer mycket gäster under julen. Gör ett avskiltutrymme där den kan få lugn och ro, där katten får sin bädd och där den kan äta och dricka.

Under julen kan det vara svårare att hitta en öppen klinik. Om du reser i jul så kolla telefonnummer och öppettider till veterinärkliniker dit du ska. Lämnar du katten hemma så behöver den tillsyn minst 2 ggr per dag.