Tvinga aldrig en katt att vara social

Många katter kan vara skygga när det kommer in gäster i hemmet och springer därför och gömmer sig. Beteendet grundar sig i kattens behov av trygghet och om den inte känner sig trygg väljer den då ofta att fly. Den kan även känna sig hotad och börja slåss vid otrygga situationer.

Ta hand om din skygga katt

Om din katt är skygg är det viktigt att du ändå ger den tillgång till sin kattlåda, mat- och vattenskål och till ett tryggt ”kryp-in”. Katter trivs med att ligga högt, så skapa gärna den möjligheten för din katt om det går. Väljer du att placera katten i ett rum den inte vanligtvis brukar vara i kan du med fördel placera några filtar eller dylikt med dofter din katt är van vid där. Undvik att stojiga barn eller hundar försöker ta kontakt med katten som dragit sig undan. Om du låter katten vara ifred kommer den kanske tids nog känna sig tillräckligt avslappnad, lugn och nyfiken för att våga krypa fram och vara med på kalaset igen.

Tvinga aldrig katten att vara social om den inte är det. Tvärtom, uppmuntra katten att ha flera mysiga gömställen. Det gör att den känner sig tryggare och tryggare i sitt revir och till slut kan komma att ta kontakt själv.

Lugnande preparat

Det finns preparat som visat sig fungera lugnande för den mycket stressade katten. Feliway är ett preparat som antingen kan sprayas eller kopplas till ett kontaktuttag, som sprider en feromonlösning som alltså kan fungera lugnande. Finns att köpa receptfritt hos veterinär eller på apotek. Du kan även prova att lägga ut lite kattmynta, vilket finns att köpa i djurbutik. Dock kan kattmynta av vissa katter upplevas som stressfyllt, man brukar märka ganska direkt huruvida katten reagerar. Det finns också både kosttillskott och foder som ska ge en form av orodämpande effekt om katten är väldigt stressad.

Socialisera kattungen

Man brukar säga att det i regel finns två olika sorters katter eller typer av individer. Dels har vi de katterna som är väldigt självsäkra, sociala och nästan hundlika i sitt beteende. Sedan har vi de mer tillbakadragna (de kan ändå vara självständiga och trygga) katterna.

Vad det beror på, vilken kategori en katt hamnar under, om det är ärftligt eller om det är en yttre påverkan har inte riktigt studierna blivit ense om.

När katten är kattunge är det väldigt viktigt att de från två veckors ålder, träffar och blir hanterade av olika människor varje dag för att bli vana med detta. Det gäller även olika ljud, ljus, underlag, dofter m.m. Men det finns undantag, självklart, då katter som inte alls blivit hanterade kan vara väldigt närhetssökande och vice versa. En katt som rent genetiskt är en trygg, social, framåt katt kan med rätt socialisering, uppväxt och hantering bli en väldigt självsäker och balanserad individ som vuxen. Däremot om en sådan katt får en annan typ av uppväxt kan den bli mer tillbakadragen. På samma sätt kan en katt som rent genetiskt är väldigt rädd och tillbakadragen, med rätt uppväxt bli en trygg och balanserad individ. En kattunges första 12 levnadsveckor och även tiden efter detta, är otroligt viktiga.