Det finns många teorier om hur spinnandet går till. En förklaring är att katten använder sina stämband. Medan vissa säger att det kommer från magen.

De som anser att det beror på stämbanden säger att de sätts i vibration med hjälp av struphuvudets muskler. En annan teori är att det vid spinnandet uppstår en vibration i en elastisk sena som förenar nyckelbenet med strupen.

Tamkatter har ett så kallat tvåvägsspinn, det vill säga både vid in- och utandning, till skillnad från de vilda katterna som endast spinner vid utandningen. Tamkatter spinner med samma frekvens; 25 svängningar per sekund (oavsett ålder, kön och ras).

Nöjd kompis - eller mamma som pratar med ungar

Den vanligaste orsaken till spinnandet är att katten är nöjd med tillvaron. Spinnandet styrker även kattens sociala grupp som den kan ha tillsammans med andra katter eller djurägare. Det kan också vara en del av kommunikationen mellan en katthona och hennes ungar.

Fungerar även lugnande

Katten spinner dock inte enbart när den är nöjd och belåten. Födande honor, rädda och döende katter kan också spinna. Då har spinnandet en lugnande effekt på dem själva. Detta gäller även när katten är hos veterinären då man ofta hör katten spinna när veterinären undersöker eller djursjukskötaren tar blodprov på katten, det fungerar lugnande och ska inte misstolkas med att katten njuter av att vara hos veterinären.