Område: Katt Om Beteende

Katt smyger på ett berg.
Kattens olika beteenden är bra att känna till. Varför beter sig katten som den gör? Vad betyder det när katten jamar, spinner eller har ett revirbeteende? Här ger vi dig information om vad kattens beteenden innebär och hur du tränar din katt att anamma önskvärda beteenden. Trevlig läsning!

Kattens naturliga beteenden

För att förstå en katts beteenden, bör vi först studera deras normala beteenden. Kan vi tolka dem, är det lättare att möta kattens behov.

Artiklar
Varför är katter så förtjusta i kattmynta

Kattmynta innehåller en olja - hepatalakton – en omättad lakton, som hos vissa katter nästan fungerar som sinnesförändrande för katten.

Artiklar
Varför rusar katten runt i bostaden?

Katter kan, utan till synes påtaglig anledning rusa runt i bostaden. Det är ett för katten naturligt beteende där katten gör av med överskottsenergi för att sedan kunna lugna ner sig.

Artiklar
Vanliga beteendestörningar hos katt

Om en katt avviker från sitt normala beteende kan det bero på många olika saker. Det är viktigt att alltid först och främst hitta den bakomliggande orsaken till beteendeförändringen som kan vara både fysisk eller psykisk.

Artiklar
Katter och revirmarkering

Katter markerar revir genom att spreja sin urin. Det är ett naturligt tillvägagångssätt för katten att kommunicera med sin omgivning.

Artiklar
Varför landar katten på fötterna när den faller

När katten faller, inträder en speciell ”riktningsreflex". Med över 500 muskler kan katten reglera sina rörelser med hjälp av musklerna.

Artiklar
Varför svänger katten sin svans?

En svängande svans kan vara ett tecken på oro eller rädsla. Tänk på att det är skillnad på en piskande svans och en viftande svans - som istället ofta tyder på upphetsning vid lek eller jakt.

Artiklar
Så sover katten Katten är en sjusovare och sover bortåt 16 timmar, det vill säga två tredjedelar av ett dygn. En nioårig katt har på det viset inte varit vaken i mer än i tre år. Artiklar
Varför river och klöser katten på möblerna?

Katten klöser av många orsaker: främst för att markera sitt revir men även för att vässa sina framklor, för att få loss gamla, utslitna klodelar, för att sträcka på och öva den in- och utdragande klomekanismen och som aktivering.

Artiklar
Kattens beteende Susanne Hellman Holmström arbetar med att ge råd om katters beteenden. Ett jobb som ofta övergår i att handla om kattägares beteenden.
– Jag jobbar med att skapa harmoni och förståelse mellan katt och människa. När vi förstår våra katter visar sig stora problem ofta bara vara små missförstånd, säger Susanne. Artiklar