Område: Katt Om Beteende

Katt smyger på ett berg.
Kattens olika beteenden är bra att känna till. Varför beter sig katten som den gör? Vad betyder det när katten jamar, spinner eller har ett revirbeteende? Här ger vi dig information om vad kattens beteenden innebär och hur du tränar din katt att anamma önskvärda beteenden. Trevlig läsning!

Varför slickar katten sin päls?

Varför slickar katten pälsen?

Kattdjur, stora som små, sägs vara de mest renliga av alla djur eftersom de tillbringar så mycket tid med att slicka och putsa sina pälsar. Men varför slickar katten på pälsen egentligen?

Katt ensam hemma

Hur länge får man lämna en katt ensam?

Katter är självständiga djur men har ändå behov av sociala kontakter. Framför allt innekatter men även utekatter mår bra av daglig omvård, aktivering och lek. Därför ska du inte lämna din katt ensam för länge.

Kissar din katt inne?

Katt som kissar inne

En katt som kissar inne bör bli undersökt av en veterinär. Här listar vi vanliga orsaker till att katten kissar utanför kattlådan.  

Katter kommunicerar med en kombination av kroppsspråk, ljud och doftmarkeringar för att uttrycka sig.

Katters kommunikation - ett språk utan ord

Katter kommunicerar med en kombination av kroppsspråk, ljud och doftmarkeringar för att uttrycka sig. Här lär du dig förstå katternas olika kommunikationsformer.

Ge din katt kattmynta genom att spraya, smörja eller placera kattmynta på exempelvis på kattens leksak .

Kattmynta - Varför är katter så förtjusta?

Kattmynta innehåller nepetalakton som sägs påminna om kattens egna feromoner som hos vissa katter nästan fungerar som sinnesförändrande för katten.

Katt som sover sina 16 timmar.

Så sover din katt

Katten är en sjusovare och sover bortåt 16 timmar, det vill säga två tredjedelar av ett dygn. Här kan du lära dig mer om hur mycket katter sover och vad kattens liggposition kan betyda.

Första tiden med din kattunge

Första tiden med din kattunge

Glädjen är stor när man får hem en liten go kattunge och vardagen förändras snabbt. Här får du tips och råd från vår beteenderådgivare Anna Jönsson Bergstedt om första tiden med din kattunge.

Katter och deras lärande

Katter är kanske inte de mest ivriga studenterna, men de lär sig dagligen - kanske bara inte det vi helst vill. Här ger kattbeteenderådgivare Anna Jönsson Bergstedt dig tips på hur du kan motivera din katt och hur du agerar god lärare till din katt.

Sovande kattunge i hemmiljö.

Så skapar du en trivsam hemmiljö för katten

Det är mycket man kan göra i kattens hemmiljö för att undvika olika beteendeproblem. Här ger kattbeteenderådgivare Anna Jönsson Bergstedt dig tips på vad du ska tänka på när det gäller aktivering, mat, vatten, klösmöjligheter och sovplatser.

Matte klappar rädd och orolig katt

Rädsla och oro hos katt

Är din katt rädd eller orolig? Kattbeteenderådgivare Anna Jönsson Bergstedt ger dig tips på hur du kan hjälpa en rädd eller orolig katt.

1 / 4