Alla katter behöver både mental och fysisk stimulans för att må bra. Verkar din katt uttråkad eller rastlös? Då kan det vara en god idé att hitta på något för att aktivera den.

1. Låt katten leta efter sin mat

Ett enkelt sätt att aktivera katten är att sprida ut torrfodret på olika ställen i hemmet i stället för att lägga det i matskålen som vanligt. Göm i stället några foderkulor i klösträdet, några på fönsterbrädan och ytterligare några under ett bord. Då har din katt att göra en lång stund.

Du kan även skapa foderaktivitetsleksaker till din katt genom att t.ex. använda nedre botten av en äggkartong att lägga foderkulor i, eller använda dig av toapappersrullar (var för sig eller ihopsatta till t.ex. en pyramid), där katten får jobba för att få upp och ut maten. Det finns även en uppsjö av dylika foderaktivitetsleksaker att köpa i välsorterade djuraffärer!

2. Lek med din katt

Katter är vanedjur som gillar rutiner och att leka vid tider som motsvarar då de skulle ha jagat (och deras bytesdjur är aktiva), vilket innebär att många katter är extra aktiva i gryning och skymning. Ta vara på detta och schemalägg gärna lek på morgon och kväll. Gärna flera, korta lekstunder (ca 5 min) och erbjud katten saker den kan sysselsätta sig med, på ett säkert vis, även när inte ni är hemma.

För att anpassa sig maximalt efter kattens naturliga beteende bör leken imitera kattens jaktbeteende. Använda  exempelvis leksaker som:

  • Beter sig som ett bytesdjur (t.ex. olika former utav ”vippor”)
  • Ser ut som ett bytesdjur (såsom leksaksmöss eller fjäderleksaker)
  • Låter (t.ex. prassliga leksaker)
  • Som går att gömma mat i (t.ex. foderbollar och annat liknande)

Vissa katter blir även extra intresserade av leksaker som innehåller kattmynta.

Lek dock i första hand med din katt under uppsikt och glöm inte att plocka undan sådant som kan vara farligt när leken är över eller katten ska fortsätta leka själv. Paketsnören och garn som fastnar i mag-tarmkanalen är vanliga orsaker till veterinärbesök!

3. Gör nya krypin att utforska

Har du köpt något nytt till hemmet? En stor kartong kan roa en katt länge och detsamma gäller en stor pappkasse med avklippta handtag. Eller varför inte bygga en koja för katten att utforska genom att lägga en filt över ett bord eller en stol. Nya föremål och nya krypin att utforska stimulerar kattens nyfikenhet.

Andra ”nya” saker såsom t.ex. kottar eller andra naturmaterial kan också roa din katt en lång stund genom att erbjuda en möjlighet att utforska och ev. spela med. Varför inte kombinera t.ex. kottar med en kartong fylld med packmaterial? Extra mycket att utforska för din katt!

4. Lär din katt roliga trick 

Varför inte lära din katt att vinka, sitta och ligga på kommando? Katter kan också lära sig att hoppa, krypa och gå slalom. Klickerträning är enkelt att träna inomhus och bygger er relation. Här kan du läsa mer om klickerträning och här kan du läsa mer om kattagility.

5. Gå ut och gå med katten i sele

Du kan också träna din katt att gå i sele och koppel. Börja då inomhus tills det att katten är van. Sedan kan du ta med katten ut och låta den känna gräs under tassarna.

Grunden för att katten ska må bra

Utöver behovet av aktivering finns andra behov att tillfredsställa hos din katt. Din katt behöver t.ex. egna viloplatser, möjligheter att klösa och ställen att gömma sig på för att trivas. Katter gillar dessutom att ligga högt uppe, gärna på en hylla eller i en klösmöbel. Den behöver också få andra grundläggande behov tillfredsställda såsom tillgång till mat, vatten och kattlåda. Katter är inte flockdjur, men är ändå sociala varelser tillsammans med oss. Se därför till att vika tid för att vara tillsammans med din katt, särskilt om den är ensam stora delar av dagen. Även detta är ett grundläggande behov hos din katt!

Kattbeteenderådgivare hjälper dig med råd

I Agria-appen kan kattbeteenderådgivare hjälpa dig att såväl förebygga som att behandla redan existerande beteendeproblem såsom rädsla, oro och andra vardagsproblem. 

Beteenderådgivning för katt