- Det är hur lätt som helst att komma igång. Du kan börja med att bygga upp lite hinder av böcker eller något annat du har hemma. Leta sedan rätt på något som katten blir motiverad av och passa på att träna när katten är pigg och lite småsugen på något gott, säger kattuppfödaren Katrin Björksten som tränar agility med sina bengaler.

En aktiveringsform som passar de flesta

Att bygga upp en bana och träna kattagility är ett bra sätt att aktivera sin katt både mentalt och fysiskt. Speciellt bra är det för kastrerade innekatter som gärna blir lite för stillasittande och har en tendens att lägga på sig något extrakilo med åren. Alla katter som inte är skadade eller har ont kan aktiveras genom kattagility. Individer som har stor leklust eller går att muta med kattgodis är lättast att träna.

- Förutom att du gör något tillsammans med din katt och knyter band, så får både du och katten motion. Men man måste ha mycket tålamod i början, medger Katrin Björksten.

Testa med din egen katt

Allt du behöver för att testa agility är en katt, kattgodis eller vippa och någon slags hinder. Börja med att bygga en kort bana med saker du har hemma. När du är klar med din bana lockar du katten att hoppa genom att vifta med vippan eller visa vägen över hindren med kattgodiset. Tänk på att träna korta pass i början, ha inte för svåra hinder och belöna katten ofta.  Vill du ha riktiga små agilityhinder finns det att beställa från välsorterade djuraffärer.  

Inga officiella tävlingar än

Förra året när det var Djurens helg på Solvalla hölls det uppvisning och en prova på-tävling i kattagility. Nu tycks allt fler intresserade av aktiveringsformen, men än finns ingen klubb som arrangerar kattagility och inga officiella tävlingar att anmäla sig till. En anledning till detta är att katter, till skillnad från hundar, ofta känner sig osäkra i nya miljöer och behöver tid på sig för att ”spana in” ett nytt område. Men kanske kommer det snart anordnas tävlingar också i kattagility?