- Katter kan lära sig ungefär samma saker som hundar. Allt man behöver är lite fantasi, säger Leg. Vet. Barbara Köchli som håller en kurs i klickerträning på Kattstallet.

En del katter visar tydligt när de är uttråkade eller missnöjda med sin situation genom att kissa eller bajsa utanför lådan. Andra aktiverar sig själva med olika sorters hyss eller ligger mest stilla och väntar på att något roligt ska hända. Oavsett hur din katt visar att den är uttråkad mår den bra av att aktiveras. Ett sätt att få fart på din katt kan vara att träna den med hjälp av en klicker.

Så går klickerträning till
En klicker är en liten dosa med en knapp som ger ifrån sig ett klickande ljud när du trycker på den. Med hjälp av den kan du lära din katt nästan vad som helst, det är bara din fantasi och
uthållighet som sätter gränserna. För att komma igång behöver du först och främst lära katten att ”klick” betyder att det kommer en belöning. Ljudet av ett klick kommer för katten sedan betyda att just i det ögonblicket som du klickar gör den rätt, och att en belöning är på väg.

Lär in roliga konster eller praktiska beteenden
Om du vill aktivera din katt genom klickerträning så börja med att fundera ut vilket beteende du vill lära in. För en nybörjarkatt och en ägare som inte använt klicker tidigare kan det vara bra att börja med någonting som inte är alltför svårt. Behöver du inspiration finns det massor av videos på nätet du kan titta på. Vanligast är att lära in roliga tricks, men det finns praktiskt nytta med klickerträning också. Du kan till exempel träna en katt att använda klösträdet i stället för soffan.

- Det är bäst att börja med att observera katten och se vilka naturliga beteende den visar. Sedan kan man börja klicka in ett beteende. Jag brukar föreslå att man börjar med någonting som sitt eller kom, säger Barbara Köchli.