Alla katter behöver både mental och fysisk stimulans för att må bra. En katt som inte trivs kan visa det på olika sätt som att kissa och bajsa på fel ställe. Psykisk obalans kan ge fysiska symptom som inflammation i urinblåsan, trängningar, kissa blod eller slicka sig frenetiskt på samma ställe tills pälsen försvinner. Om symptomen låter bekanta är det hög tid att göra något för att din vän ska må bättre.

Grunden för att din innekatt ska trivas är att den har en egen liggplats, möjlighet att klösa och ställen att gömma sig på. Katter gillar att ligga högt uppe, gärna på en hylla. Den behöver också få sina grundläggande behov tillfredsställda som tillgång till mat, dryck och låda. Katter är inte ett flockdjur, men är ändå sociala varelser. Vik tid för att vara tillsammans med din katt, särskilt om den är ensam stora delar av dagen. Katten ska ha tillsyn minst två gånger per dag.

Förutom att du kan småprata med kissen, vårda päls, klor och tänder, så gillar ju de flesta katter att leka. Men lek med din katt under uppsikt och glöm inte att plocka undan när leken är över. Paketsnören och garn som fastnar i mag-tarmkanalen är vanliga orsaker till veterinärbesök.

Ett enkelt trick för att aktivera katten när den är ensam hemma är att lägga ut en måltid i form av torrfoder på olika ställen i hemmet, som på ett klösträd, i fönstret eller i en gömma.

Leksaker behöver inte vara dyra, släpp loss kreativiteten och gör egna innovationer. Kartonger med hål i, papperskassar med avklippta handtag blir roliga gömmor eller toalettrullar. Eller plocka in en stor naturgren att klättra på.

Lär din katt att göra trick! Även en innekatt kan träna på agility om du bygger en liten bana. Katter kan också lära sig att hoppa, krypa och gå slalom på kommando. Klickerträning är enkelt att träna inomhus och bygger er relation.

Du kan också träna din katt att gå i sele och koppel inomhus. När våren kommer har du snart en trogen promenadkompis om du vill lufta katten och låta den känna gräs under tassarna.

Prova dig fram och se vad just din katt gillar!