Hur görs en kemisk kastrering?

Vid en kemisk kastrering förs ett litet hormonimplantat in under huden på hunden. Hormonerna gör att produktionen av testosteron minskar i testiklarna (efter ett antal veckor). Ett synligt tecken efter en kemisk kastrering är att testiklarna minskar i storlek, de återgår i storlek allt eftersom effekten avtar.

Är kemisk kastrering permanent?

Till skillnad från en kirurgisk kastration så tappar implantatet effekt efter ett tag och aktiviteten i testiklarna påbörjas igen och hunden återfår sin normala testosteronnivå. För ett långvarigt eller livslångt resultat behöver man göra om samma procedur flera gånger eller låta hunden genomgå en kirurgisk kastration.

Varför gör man en kemisk kastrering?

Kemisk kastrering kan vara ett alternativ för att minska oönskade beteenden som beror på höga testosteronnivåer. Det kan exempelvis handla om att man har en hanhund som är så fixerad av tikar och lukt av löptikar att den blir stressad och mår dåligt. Vid en kemisk kastrering kan detta minska eller helt avta förutsatt att beteendet beror på testosteron och inte har andra bakomliggande faktorer. Beteendeproblem som hanhundsaggressivitet och framför allt aggressivitet mot människor kan sällan avhjälpas med vare sig kemisk eller kirurgisk kastration.

En del väljer att testa kemisk kastrering för att se vilka effekter det får innan de låter göra en kirurgisk kastration. Andra vill endast ha effekt under vissa perioder eller ha chansen att ändra sig. Oavsett ska det alltid göras i samråd med veterinär. Ibland kan en kemisk kastrering göras vid olika sjukdomstillstånd där kastrering ingår i behandlingen men där det av olika anledningar inte är lämpligt att söva och operera hunden som vid en kirurgisk kastration.

Fördelar med kemisk kastrering

Fördelar med kemisk kastrering hos hanhund som rör beteenden kan variera mellan individer. Något som gäller för alla som genomgår kemisk kastrering är att effekten är reversibel. Tänk på att oönskade beteenden som inte enbart orsakas av testosteronet inte kommer att försvinna i och med kastrering, kastreringen behöver i dessa fall kombineras med andra åtgärder så som beteendeträning.

Biverkningar av kemisk kastrering

Kemisk kastration är ett mindre ingrepp men hunden kan ändå få biverkningar. Några biverkningar är vanliga medan andra är mer ovanliga. I samband med injektionen kan en del hundar kan få en lokal reaktion/svullnad där injektionen gjorts men denna övergår med tiden. Det finns en påtaglig risk för viktuppgång efter kemisk (och kirurgisk) kastration, det är därför viktigt med en anpassad utfodring och att hålla koll på hundens hull. Förändrad pälskvalitet kan förekomma och då är det ofta underullen som förändras men andra pälsförändringar förekommer. I sällsynta fall kan hunden få urininkontinens.

Vissa tumörsjukdomar är eventuellt vanligare hos kastrerade hundar och kastration i tidig ålder kan öka risken för vissa ledsjukdomar hos storvuxna raser.

Veckorna efter injektionen ökar mängden testosteron hos hunden. Det är inte alla hundar som får problem av de tillfälligt ökade testosteronnivåerna men en del kan exempelvis bli aggressiva.

Hur länge håller en kemisk kastration?

Hormonimplantat har effekt ungefär 6–12 månader beroende på styrka och individuella variationer. Vill man testa en kemisk kastrering rekommenderas det att börja med implantat med kortare varaktighet. Väljer man att göra samma behandling igen när effekten tagit slut kan det vara bra att välja ett implantat med längre effekt.

Hur lång tid tar det innan en kemisk kastrering ger effekt?

Det tar cirka 6-8 veckor innan hormonimplantatet ger full effekt vid en första behandling eller om man gjort uppehåll mellan behandlingar.

Vad kostar en kemisk kastrering?

Kontakta din veterinär för att få ett pris på vad en kemisk kastrering kostar. Det kan variera mellan olika kliniker och runt om i landet.

Rådgör med veterinär innan du bestämmer dig för att låta kastrera din hanhund och om kemisk eller kirurgisk kastration i så fall passar bäst.