Kastrera tik

Jag undrar hur tidigt man kan kastrera en tik? Måste det gå ett antal löp innan kastrering?

Svar från veterinären:

Utomlands kastreras tikar mycket tidigt. Om en tik kastreras före första löpet får den ett gott skydd mot juvertumörer i framtiden. Olika veterinärer kan ha olika rekommendationer om när en tik som tidigast ska kastreras. Utomlands är det mycket vanligt att alla hundar, som ej skall användas i avel är kastrerade.

Det går att kastrera en hund tidigt. Många veterinärer föredrar att kastrera hundar först när de blivit könsmogna. Kastrerade hanhundar är inte intresserade av löptikar. De blir ofta mindre aggressiva och lugnare. Det är dock en missuppfattning att de blir slöa och dumma. Den vanligaste biverkan av kastrationen är att de lätt kan bli feta. Därför bör du regelbundet väga hunden och kontrollera så att han ej blir fet. I så fall måste utfodringen ändras.

Kemisk kastration

Jag har en hanhund som är väldigt sexfixerad. Kan det fungera med kemisk kastration på honom? Vill bara ge sig på alla tikar även när de inte löper.

Svar från veterinären:

Hanhundens stora intresse för icke löpande tikar kan vara en dominanshandling. Din veterinär kan ge hunden en hormonspruta. Effekten sitter i ett par månader. Det finns även ett nytt så kallad chip som heter Suplelorin, som verkar i 6 månader. En del kliniker har detta preparat på licens. Kanske kan något av dessa fungera.

Inkontinens efter kastration

Jag har en samojedhane som är 4år. Han blev kastrerad för 7 månader sen. För ca 4 veckor sen började han att "läcka" urin. När han har legat och vilat så kan det bli en liten pöl av urin på golvet samt att det kan droppa om honom. Jag undrar om hans problem har att göra med kastreringen och i så fall vad som kan göras?

Svar från veterinären:

En biverkan till kastration är att hundar såväl hanhundar som tikar kan bli inkontinenta. Detta gå i de fletsa fall att behandla med medicin t.ex. Rinexin eller Propalin vet. Båda är receptbelagda.

Fler frågor och svar om kastrering av hund