Vid vilken ålder kan man kastrera hunden?

Båda hanar och tikar kan kastreras från ca 6 månaders ålder. Du kan kastrera en tik som inte gått i löp ännu, tidig kastration (före 2:a löpet)  minskar risken väsentligt för juvertumörer.

Vad finns det för fördelar och nackdelar med att kastrera?

Det finns flera för och nackdelar med kastration. Nedan nämner vi några exempel men det är viktigt att du diskuterar i samråd med en veterinär som får göra en individuell rekommendation för just din hund.

Fördelar kastrering tik:

  • Inga oplanerade valpar
  • Ingen risk för livmoderinflammation (var fjärde tik drabbas innan de fyllt 10 år*)
  • Minskad risk för juvertumörer förutsatt att kastration görs före 2:a löpet. 
  • Inga löp med blodfläckar och ofta ett stabilare/stressfriare humör

*Agrias sjukdomsstatistik 2023

Nackdelar kastrering tik:

  • Ett ingrepp som kräver att man söver ner hunden - vilket alltid innebär en liten risk.
  • Ökad risk för inkontinens.
  • Hunden kan få mer yvig och ullig päls.
  • Ökad risk för övervikt.

Fördelar kastrering hanhund:

  • Minskad risk för vissa prostatasjukdomar.
  • Ingen risk för testikelcancer.
  • Ingen könsdrift och jakt efter tikar.

Nackdelar kastrering hanhund:

  • Ett ingrepp som kräver att man söver ner hunden - vilket alltid innebär en liten risk.
  • Hunden kan få mer yvig och ullig päls men enstaka hanhundar får tunnare päls vilket kan bero på testosteronbrist.
  • Ökad risk för övervikt.

Kastrering kan inte ta bort alla beteendeproblem

Många gånger är hanhundens temperament anledningen till att ägaren vill genomföra en kastrering, eller att man vill förebygga problembeteenden. I de allra flesta fall blir hanen lugnare och könsdriften försvinner till stor del efter en kastrering. Dock kan exempelvis revirmarkering och aggressivitet finnas kvar även efter kastreringen om den gjorts efter det att hunden utvecklat det beteendet.

Om man har en osäker eller rädd hund är det bra att diskutera med en beteenderådgivare eller en veterinär inför beslutet. Vissa beteenden kan även förvärras av en kastration. 

Det finns även kemisk kastrering som är ett hormonimplantat/chip som ges under huden vilket ger tillfällig infertilitet i ca 6-12 månader. Det kan vara ett bra alternativ för att testa om hundens beteende förändras. 

Läs mer om kemisk kastrering

Vad behöver jag förbereda inför kastrationen?

Fasta: Eftersom hunden kommer att sövas rekommenderas att den ska vara fastande då narkosen kan orsaka kräkning och illamående hos vissa individer. Om du ska lämna in din hund på morgonen innebär det oftast att du inte ska ge hunden någon frukost. Hunden bör fasta minst 6-8 timmar innan ingreppet men får fri tillgång till vatten. Följ veterinärens rekommendationer.

Bada: Om du har möjlighet är det bra att bada hunden kvällen innan operationen för att minska risken för infektioner.

Rastning: Se till att rasta hunden innan du lämnar in den hos kliniken eller djursjukhuset på morgonen.

Medicin: Om din hund står på någon medicin är det viktigt att du diskuterar detta med veterinären utifall du ska ge hunden medicinen som vanligt, hoppa över eller ta med den till operationen. Det är olika råd beroende på vilken medicin det gäller.

Hur går en kastrering till på tik?

Att kastrera en tik innebär vanligen att veterinären opererar bort både äggstockar och livmoder. Det förekommer att enbart äggstockarna plockas bort, detta kallas ovariektomi och kan endast göras om livmodern är fullt frisk, tiken blir infertil av ingreppet. 

Oftast åker man till veterinären med sin tik på morgonen, lämnar in henne hos veterinären över dagen och får hämta henne på eftermiddagen/kvällen. Så här går ingreppet till:

  1. Tiken får smärtstillande och sövs.
  2. Buken rakas, tvättas och spritas.
  3. Veterinären lägger ett snitt i bukväggen och lokaliserar äggstockar och livmoder. Äggstockarna och livmodern tas sedan bort och veterinären knyter och klipper av blodkärlen.
  4. Därefter sys buksnittet ihop i flera lager och tiken får vakna i lugn och ro i sin dagbur.

Tiken är relativt pigg inom ett par dagar och vanligast är att såret har sytts med en typ av stygn som kroppen absorberar själv så ingen stygntagning behövs. Tiken får med en tratt och ibland även en tygdräkt som hindrar henne från att slicka på såret.

Vissa veterinärer gör även så kallade titthålskastreringar eller flanksnitt. Tiken sövs under kastreringen. I Sverige har vi en rekommendation på sex månader som lägsta lämpliga ålder för kastration av hund. Tiken behöver inte ha börjat löpa innan kastrering.

Hur går en kastrering till på hanhund?

Att kastrera en hanhund innebär att veterinären opererar bort testiklarna. Oftast åker man till veterinären med sin hanhund på morgonen, lämnar in honom över dagen och får sedan hämta honom på eftermiddagen/kvällen. Så här går ingreppet till:

  1. Veterinären kontrollerar att båda testiklarna är i pungen. I vissa fall är endast en eller ingen testikel i pungen utan de ligger kvar i ljumsken eller buken, tillståndet kallas kryptorchid. Det går fortfarande att kastrera en kryptorchid hund men ingreppet blir mer omfattande.
  2. Hanhunden sövs.
  3. Testiklarna och området runt om rakas, tvättas och spritas.
  4. Lokalbedövning injiceras i pungen.
  5. Veterinären lägger ett snitt i eller framför testiklarna, beroende på veterinärens metod. Testiklarna tas bort genom att sädesledarna knyts och klipps av för att förhindra blödning.
  6. Såret sys ihop, oftast med stygn som kroppen löser upp själv men ibland kan de behöva plockas bort när såret läkt. Din veterinär informerar vilket som gjorts i din hunds fall och om stygn behöver tas.

Eftervård kastration

Oftast kan du hämta hunden samma dag efter operationen. Tänk på följande när du har fått hem hunden:

  • En hund som fått lugnande eller har varit sövd har svårt att hålla värmen. Din hund kan vara lite extra trött i några dagar efter operationen. Lägg din hund på ett varmt ombonat ställe och låt den återhämta sig i lugn och ro.
  • Hunden ska ha sin tratt/tygdräkt under hela läkningsperioden, den hindrar hunden från att slicka på såret. Du kan låta den gå utan om ni gosar, är ute på promenad eller allmänt när du har hunden under full uppsikt.
  • Var uppmärksam på om såret börjar blöda, ser svullet och rött ut eller om hunden inte äter, dricker eller får feber - en infektion kan ha uppstått och du behöver kontakta kliniken eller sjukhuset som utfört kastrationen.
  • För hanhund: Avvakta minst 3 veckor innan du låter din nykastrerade hanhund träffa okastrerade tikar, han är nämligen inte helt infertil direkt då spermierna kan ligga kvar i sädesledarna.

Övervikt och kastration

En vanlig biverkan efter en kastration är att hundarna lätt blir överviktiga. Efter kastrering minskar mängden könshormon vilket leder till lägre ämnesomsättning och en ökad aptit. Övervikt ger ökad risk för sjukdomar relaterade till ledproblem, hjärtproblem och andningsbesvär.

Du ska utan svårigheter kunna känna din hunds revben och du ska kunna se hundens midja.

Om du är osäker på vad din hund ska väga när den mår som bäst rekommenderar vi att du pratar med din veterinär, det finns exempelvis speciella foder som är anpassade för kastrerade hundar. För dig som har Agria Extra ingår en digital hälsokoll per år för din hund. Det kan vara ett bra tillfälle att diskutera din hunds vikt.

Läs mer om övervikt hos hundar