Vatten och bad

Var ska man torka? 

Vart är det viktigast man torkar torrt, är det mellan tårna? Mina hundar vill gärna vara blöta då det är varmt, så de kan svalka sig.

Hej! Störst risk att det blir problem är där hud ligger mot hud, i hudveck. Viktigast är att torka rent och torrt i sådana hudveck. Det är också lite beroende på vilken ras du har. Om det är mycket veck i ansiktet tex kan det vara bra att sätta på en krage för att förhindra kliande mot ett område som irriterar, tills det är torrt och inte besvärar hunden. Hoppas det går bra i sommar!

Hälsningar Anne Carlswärd, leg. veterinär 

Fukteksem

Vad är det bästa tipset mot fukteksem? Min lilla hund får ofta vid/på halsen. /Anneli

Hej Anneli! Det viktigaste är att torka torrt så fort som möjligt på utsatta platser. Om du ser att det uppstår minsta irritation bör du klippa pälsen kort direkt, eftersom fukteksem sprider sig fort då det väl startar. Hindra även slickande eller rivande om förändringen sitter på en sådan plats som hunden når - krage eller socka på foten! Lycka till!

Hälsningar Anne Carlswärd, leg. veterinär 

Har golden retriever kille som får lätt fukt eksem där päls är som längst. Hur förebygger man detta på bästa sätt? Kan han aldrig mer kunna bafa utomhus? 

Hej! Om det är möjligt för dig att klippa eller raka pälsen kortare där det brukar bli problem och torka torrt direkt efter bad, så kanske det är möjligt för Roy att bada - men det kräver uppmärksamhet från dig eftersom ett fukteksem sprider sig så fort då det väl startat! Tyvärr är golden en utsatt ras, och det är trist för dem eftersom de älskar vatten!

Hälsningar Anne Carlswärd, leg. veterinär 


Fästingar

Vilken typ av fästingmedel rekomenderar du till en hund med mycket och lång päls?

Hej! Det finns flera olika preparat att välja på. Inget av dem är klart bättre för en hund med lång päls. Olika djurägare har olika erfarenhet, effekten beror troligen också på andra faktorer som hur ofta hunden badar tex. Hoppas du hittar något som fungerar för din hund.

Hälsningar Anne Carlswärd, leg. veterinär 

Vilket fästingmedel är lämpligast till en lite valp? / Maria

Hej Maria! Det är viktigt att noga läsa på förpackningen hur ung en valp får vara då du sätter på fästingmedel första gången, det skiljer mellan preparaten. För något preparat är minsta kroppsvikt angiven i stället. För många av preparaten ligger gränsen på 7 eller 8 veckors ålder.

Hälsningar Anne Carlswärd, leg. veterinär 

Hur farligt är det egentligen när/om en hund får en fästing? /Karin

Hej Karin! Det finns två sätt att se på "farligheten" - dels den lokala irritationen som ger svullnad och klåda och som kan leda till att hunden biter eller kliar. Så snart du fått bort fästingen kommer detta att lägga sig, även om huvudet blir kvar. Kroppen kommer att stöta ut fästinghuvudet efter några dagar. Den andra risken är risken för spridning av fästingburen smitta, den risken ökar om fästingen får sitta kvar mer än 24-48 timmar. Så snart du kan ska du ta bort en fästing som du hittar för att minska risken för infektion. Det är långt ifrån säkert att din hund kommer att utveckla symtom på smitta. Hos många hundar påvisas antikroppar utan att sjukdomstecken har kunnat ses, det betyder att hundens immunsystem har klarat av infektionen.

Hälsningar Anne Carlswärd, leg. veterinär 


 

Olämplig mat och sår

Sväljer olämpliga saker

Hej! Har en fransk bulldog tik som älskar mat & dessvärre är hon så snabb & ute kastar folk mkt skit ex glas; mat rester mm! Vad kan man göra om hon ex får i ngt vasst eller ex choklad eller ngt annat olämpligt? För det känns som man ibland missar & hon sväljer så fort!

Livrädd att hon någon gång ska stoppa i sig ngt som är vasst eller på ngt sätt kan skada inre organ! Ska man ge något så hunden kräks? Är detta ett vanligt fenomen att hundar stoppar i sig allt möjligt ute, ex harskit, matrester mm?

Hoppas ni förstår min luddiga fråga! Tack! /Linda

Hej Linda! Det låter jobbigt och jag förstår precis vad du menar! Om du tror att din hund ätit något vasst ska du absolut inte försöka framkalla kräkning utan kontakta i stället din veterinär som får bedöma hur läget ska hanteras. Rent allmänt kan du ge sparris blandat i lite mat. Mosa sönder sparrisen så att fibrerna kan linda sig runt ett vasst föremål, det är i alla fall teorin bakom att ge sparris.

Ibland är det en läggningssak att hunden äter massa onyttligheter ute, ibland kan det tyda på bakomliggande inflammation eller andra problem i magtarmsystemet. Om du misstänker att din hund i grunden har problem med mage/tarm, tex diarréer ofta bör du kontakta din veterinär. Det tråkiga rådet är att rasta hunden i koppel, för att hinna med och stoppa då din tik börjar äta på något! Hoppas ni klarar sommaren utan stora problem!

Hälsningar Anne Carlswärd, leg. veterinär 

Äter hundbajs

Hej! Har en fråga ang. Hundar som äter hundbajs... vad beror detta på? Driver ett hunddagis och ser detta ibland,framförallt hos tikarna. Kan det vara en brist på något? Dessa hundar äter bra foder. Med vänlig hälsning, Anneli Fjellström

Hej Anneli! En del hundar kanske har detta som ett invant beteende, men annars kan man misstänka att det kan finnas ett bakomliggande problem i mage eller tarm, framför allt om hunden även vill äta andra saker som tyger tex, eller om den har lös avföring som kommer och går. Det går inte att ge något heltäckande svar - om det är ett uttalat problem hos en enskild hund är det nog bra att söka veterinär för att diskutera vidare.

Hälsningar Anne Carlswärd, leg. veterinär 

Konstigt sår på kinden

Min Siberian husky pep till tidigare idag och senare märkte jag att hon hade ett sår på kinden, hittade ingenting som hon kunde ha bränt sig eller gjort illa sig på. Ser ut som att hon kliat bort en bit päls, men hon är inte särskilt brydd om man inte försöker titta på det. Såret är runt och rött, inget köttsår men hon har blött lite. Kan hon ha blivit biten? Och vad ska jag göra? Tack! /Maya

Hej Maya! Jättesvårt att säga vad som orsakar detta - det skulle kunna vara insektsbett, att hon stuckit sig på något eller början på ett fukteksem. Det bästa är att klippa rent runt såret och tvätta området. Sätt på en krage för att hindra ytterligare kliande. Om din hund blir allmänpåverkan eller det blir värre bör du söka veterinär för en bedömning. Hoppas det löser sig!

Hälsningar Anne Carlswärd, leg. veterinär 

Ormbett

Hur ska man agera vid eventuellt ormbett? Jag har hört så många olika varianter som säger emot varandra. Jag är ofta ute i skogen med mina hundar, och då har man ju först en bra bit att ta sig tillbaks till bilen och sen till veterinären om det skulle hända. /Jennie

Hej Jennie! Det viktigaste är att försöka hålla din hund i så mycket stillhet som möjligt, till du kan föra den till veterinär. Om det är möjligt ska du bära din hund eller binda i skogen och åka och hämta med bil, hellre än att låta hunden gå själv. De senaste åren har inte kortison varit ett givet behandlingsalternativ, ormbitna djur har i stället behandlats med smärtlindring och understödjande behandling i form av dropp.

På senaste tid har det börjat svänga igen och många veterinärer ger nu kortison till vissa av patienterna. Det pågår kliniska studier i ämnet, så förhoppningsvis kommer vi att veta mer. Det är nog precis som du skriver - det finns många olika varianter - vilan är ändå det som gäller alltid. Du kan också be din veterinär skriva ut Betapred - snabbverkande vattenlösligt kortisonpreparat - trots att det inte alltid rekommenderas kan det vara skönt att ha tillhands om du är mycket långt från veterinär. Hoppas att du och dina hundar klarar er från ormbetten!

Hälsningar Anne Carlswärd, leg. veterinär