Ingenting undgår en hundnos. Speciellt inte kvarlämnad picknickmat eller grillrester som ben, grillspett och annat väldoftande. Därför är det viktigt att ha uppsikt över sin hund när man promenerar nära grillplatser eller i välbesökta parker.

Vassa ben kan skada tarm och magsäck

Exempel på picknick-mat som kan vara farlig för hunden är olika sorters benrester. Tillagade fågel-, fläsk- och fiskben ska hundägare vara särskilt uppmärksamma på eftersom de kan splittras till mycket vassa bitar i magsäcken.


Varning för benrester, glasspinnar, majskolvar, glaskross och engångsgrillar

– Benrester kan också sätta sig fast i gommen och i matstrupen på en glupsk hund som inte tar sig tid att tugga sönder dem ordentligt. Se också upp med engångsgrillspett i trä som hunden tycker smakar gott av kött men som kan sticka hål på magsäcken och tarmen om hunden sväljer det, säger Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Majskolvar kan fastna

Majskolvar är populärt att lägga på grillen men inte alls bra för en hund att sätta i sig.

– De sätter sig som proppar i tarmen. Man kan behöva operera för att rädda en hund som har haft otur och svalt en bit majskolv, berättar Lotta.

Picknicktider innebär inte enbart ätbara faror. En krossad glasflaska skär lätt sönder en hundtass. Och sönderskurna engångsgrillar av aluminium är också mycket vassa för en hund att sticka nosen i eller kliva på.

Använd papperskorgen 

Det bästa sättet att förhindra sådana här tråkiga olyckor är såklart att alltid slänga sitt picknick-skräp i närmsta papperskorg. Att hålla lite extra koll på vad den egna hunden pysslar med i buskar och snår är givetvis också bra

Om din hund svalt något olämpligt

Om du misstänker att din hund svalt en främmande kropp ska du alltid kontakta en veterinär. Symtom på att hunden har fått i sig något olämpligt är att den börjar kräkas, dricka och äta dåligt och har svårt att göra sina behov.