Kennelhosta är ett samlingsnamn för olika virusinfektioner som angriper hundars luftvägar. Smittan sprids framför allt där man har flera hundar samlade, till exempel på hundutställningar, stora kennlar och hundpensionat. Hundarna smittar strax innan de visar symptom, under hela den tid de hostar samt upp till två veckor efter sista hostan.

Kraxar och skräller

Vid kennelhosta börjar hunden hosta och kraxa. Hostan tilltar och blir skrällande. I de flesta fall är hunden pigg, men hostar mycket framför allt nattetid så att husse och matte inte kan sova. Tillståndet liknar kikhosta på barn. Hostan är besvärande och kan pågå under flera veckor innan den klingar den av. Många tror att hunden satt något i halsen.

Ta tempen på din hund

Ibland kan kennelhostan också orsaka feber, i vissa fall även kräkningar. En del hundar kan bli mycket dåliga och få lunginflammation. Men så länge hunden inte har feber (över 39 grader) eller är dålig, gör man som när man själv är förkyld; man tar det lugnt. Om hunden blir sämre, tröttare eller får feber ska man naturligtvis kontakta sin veterinär.

Lunginflammation?

Röntgen av hundens lungor avslöjar om hunden har en lunginflammation. Då sätts behandling med lämpligt antibiotikum in och i det flesta fall brukar hunden bli bra. En del hundar kan dock vara så pass dåliga att de måste vårdas på djursjukhus.