Att hunden åldras kan vara både en berikande och en ångestfylld process. Att se hunden mogna, utvecklas och samla goda erfarenheter får oss som hundägare att må bra. Den kära vännen har ett bra liv och själva så är vi rätt nöjda med att vi kan ge hunden just detta.

Åldersförändringar på hund

Åldersförändringar hos hund äger rum vid olika åldrar beroende på hundens storlek. De största hundarna får åldersförändringar redan vid 7-8 år medan de riktigt små hundarna kanske inte visar tecken på åldrande förrän de är en bra bit över 11 år. Sedan varierar naturligtvis processen också från individ till individ.

Diagnoser som är vanligare hos äldre hundar:

  • Artros
  • Tumörsjukdomar
  • Livmoderinflammation
  • Demens
  • Njursjukdomar
  • Tandsjukdomar 

Fysiska tecken på åldrande:

  • Nedsatt hörsel
  • Nedsatt syn
  • Stelhet i lederna
  • Gråa hårstrån

Den åldrande hunden kan få nedsatt hörsel och hör inte höga ljud på samma sätt som i yngre år. En del gamla hundar kan tappa hörseln helt. Även synen försämras allt eftersom linsen förlorar sin elasticitet. Smaksinne och luktsinne påverkas också av stigande ålder, även om just luktsinnet verkar vara det som hänger med längst.

Äldre hundar kan också få åldersrelaterade kärlförändringar som leder till en sämre blodförsörjning till hjärtat, hjärtbesvären brukar inte komma i attacker utan det är snarare så att den nedsatta hjärtfunktionen kroniskt försvagar hundens fysik. Därmed orkar inte hundens kropp lika mycket som den gjorde i yngre dagar.

Kognitiv nedsättning vid åldrande:

  • Förvirrad
  • Tröttare än vanligt
  • Beteendeförändringar

Det är inte bara kroppen som förändras vid åldrande utan även hjärnan. Din hund kan visa tecken på demens och agera annorlunda än tidigare. För de äldre hundarna är det extra viktigt med invanda rutiner och en stressfri vardag.

Förändringar i hjärnan hos den äldre hunden

Hjärncellernas struktur bryts ner med tiden och nervcellerna blir färre vid stigande ålder. Hundens hjärnmassa blir faktiskt mindre och hjärnan blir lättare. Som en följd av detta kommer informationen som skickas inom nervsystemet att transporteras långsammare. Till exempel färdas information från ögon och öron till hjärnan i ca 360 km/timmen på ung hund, medan hastigheten kan vara så långsam som 80 km/timmen på en gammal hund.

När vissa celler i hjärnan inte fungerar så blir hundens närminne sämre och den kan reagera långsammare. Även hundens långtidsminne kan komma att påverkas genom att nedsatt lungkapacitet och sämre elasticitet i blodkärlen leder till att hjärnan utsätts för syrebrist. Genom att öka syretillförseln till den gamla hundens hjärna, tros man markant kunna förbättra hjärnfunktionen. Följaktligen torde en frisk och aktiv hund kunna få färre senila förändringar och dessutom med ett långsammare förlopp än en hund som är sjuk eller inte aktiveras ordentligt.

Förstå den äldre hunden

Om hunden inte ser och hör sin omgivning till fullo och kanske inte heller kan få samma hjälp som tidigare av luktsinnet, så är det inte så konstigt att den kan bli osäker i vissa situationer. Hunden kan reagera med att visa rädsla eller aggressivitet. För den gamla åldrande hunden så blir det därför allt viktigare med ett invant levnadsmönster med ordning och reda. Hunden ska kunna känna lugn och harmoni så att den kan få den avslappnade vila som en åldrande kropp behöver.

När hunden inte riktigt känner igen sin egen kroppsfunktion är det naturligt att den söker trygghet och stabilitet i den egna flocken. Som ansvarsfull flockledare ska vi se till att hunden får just den ordnade tillvaro den behöver och även får möjlighet att slå av lite på tempot när kroppen säger ifrån.

Hur kan jag hjälpa min äldre hund?

  1. Promenera gärna på mjuka underlag som till exempel i skog eller på ängar, gå hellre flera korta promenader än en riktigt lång.
  2. Lämna inte din äldre hund ensam länge, inkontinens är vanligare hos äldre hundar och de kan behöva rastas oftare. Utifall din hund börjar bli dement kan den bli orolig och stressad av att vara själv.
  3. Om din hund börjar höra sämre kan du underlätta kommunikationen genom att använda ditt kroppsspråk och vara extra tydlig. 
  4. Behåll rutiner, detta ger hunden trygghet i vardagen och minskar förvirring och stress.
  5. Om din hund får sämre syn är det klokt att inte möblera om hemma eller ändra promenadväg, det gör att hunden känner sig tryggare.
  6. Lyft hunden eller skapa ramper om hunden är stel i kroppen. Lyft den exempelvis ur bilen, sängen och åk hiss istället för att ta trapporna.
  7. En gammal hund får ofta lite sämre blodcirkulation och fryser lättare, då kan hunden behöva ett täcke när ni går ut och en varm gosig filt att ligga på när den ska sova, värme gör även gott för lederna som inte blir lika stela.
  8. Var noggrann med att se till att den inte blir överviktig, välj godissorter med mindre fett och reglera fodermängden så att den passar din hunds behov. Övervikt förkortar hundens liv och ger stora påfrestningar på skelett och leder vilket orsakar smärta.
  9. När hunden blir äldre kan det vara bra att besöka en veterinär regelbundet för seniorkontroller. Om hunden till exempel blir stel, magrar av, slutar äta, blir hungrigare än vanligt, blir matt i pälsen eller orkeslös är det viktigt att boka en tid hos veterinär för att utesluta sjukdom och bespara hunden onödigt lidande.
Tänk på att inte göra hunden gammal i förtid genom att korta av promenaderna eller minska promenadtakten för tidigt. Läs av din hund och var känslig för de signaler som hunden ger. Ju längre hunden kan hålla igång muskler och leder desto bättre!

Det oundvikliga slutet

När man väljer att låta en hund bli en del av familjen så tar man även på sig ansvaret för att se till att hunden har ett så bra liv som möjligt i alla stadier av livet. Till det ansvaret hör även att se till att hunden får en värdig avslutning på sitt liv.

Att vi vet hur hunden rent fysiskt och psykiskt påverkas, kan också göra att vi lättare kan förbereda oss för det oundvikliga slutet. Hur svårt det än kan vara så är det vårt ansvar och vår skyldighet som hundägare och levnadskamrat att ge hunden en smärtfri och värdig avslutning på livet.

Vi har samlat information och hjälp till dig inför, under och efter den sista kramen med din hund.

Läs innehåll från: Den sista kramen