Låt erfarenhet, känsla och sunt förnuft vara med i valet av hund. Varje hund är unik och har sin egen personlighet och variationerna kan vara stora - även inom samma ras.

Första steget innan du börjar kika på olika hundraser är att kartlägga hur din livssituation ser ut, jobb, fritid och intressen? Det är viktigt att utgå ifrån dig själv, din familj och undvika att välja hund på grund av utseende. Det finns många olika hundraser och blandningar av raser. Det finns en för alla med det gäller att tänka till ordentligt innan så att det blir rätt.

Det ska kännas rätt när du väljer hund

Låt erfarenhet, känsla och sunt förnuft vara med i valet av hund. Har du haft en viss ras tidigare som du funkat bra eller mindre bra med? Har du träffat en uppfödare som känns väldigt duktig och engagerad? Eller säger magkänslan att valpen du just varit och tittat på kanske inte riktigt passar dig ändå? Väg in allt i ditt beslut och tveka inte att fråga eller ta hjälp om du känner dig osäker. Många instruktörer och hundpsykologer hjälper gärna till med rasrådgivning inför hundköpet.

Individen före utseendet

Alla hundar är individer och temperamentet kan därför variera ganska mycket. Tänk på att besöka din uppfödare och valpkullen för att få en helhetsbild av just din valp. Uppfödarna är ofta väldigt duktiga på att hitta en valp med egenskaper som passar dig.

Stamtavla och bakgrund

En hund med stamtavla har fördelen att man vet vilken bakgrund hunden har och att man själv kan kontrollera vilka anlag som kan finnas både vad gäller mentalitet och exteriör. En hund utan stamtavla kan också ha genomgått vissa tester och undersökningar, be att få all information om hunden.

Vanliga sjukdomar

Rasspecifika sjukdomar är sjukdomar som är kopplade till en viss ras. Genom att titta på sjukdomar som är typiska för rasen kan man få en överblick av risker för olika sjukdomar. Har du en hund av blandrastyp så finns inte denna information, du kan därmot titta på de olika raserna din hund är en blandning av för att se de största riskerna för respektive ras. Tänk på att statistiken inte är en garanti för att veta vad din hund kommer eller inte kommer att drabbas av, men ger en överblick över de vanligaste rasspecifika sjukdomarna.

Kolla in Agria Breed Profile - sjukdomsstatistik för alla hundar

Uppfödare

Att välja rätt uppfödare är nästan lika viktigt som att välja rätt hundras. En god relation till din uppfödare kan vara guld värd då uppfödaren ofta har stor erfarenhet av hundar i allmänhet och rasen i synnerhet.

Svenska Kennelklubben, SKK har drygt 14 000 aktiva hunduppfödare och det finns många uppfödare att välja mellan när du ska köpa valp.

Här hittar du SKK:s uppfödare

Välj hund efter din livstil

Vilken är hundrasens ursprungliga arbetsuppgift?

Varje hundras har ursprungligen använts för ett speciellt ändamål och det är få raser som enbart har fötts upp för att vara rena sällskapshundar. Hundarna har från början fungerat som t.ex. jakthundar, vallhundar eller vakthundar. Även om deras ursprungliga jobb inte finns kvar idag så finns samma egenskaper kvar idag - om än kanske i dämpad upplaga.

En Belgisk Vallhund både vaktar och vallar medan en Golden Retriever fortfarande kan användas som en jakthund. En aktiv hund som inte får arbeta ser själv till att den får ett "jobb". Det självpåtagna jobbet kan dock vara att tugga sönder möbler och den gulliga valpen kan bli svår att hantera.

Här hittar du alla hundraser som finns i Sverige och är registrerade i Svenska Kennelklubben.

Du kan läsa om hundrasernas utseende och typiska karaktärsdrag, användningsområden och mycket annat. 

Välja valp

När du gjort ditt val och hittat en uppfödare och det är dags att välja valp, var noga med att tala om vilka förväntningar du har. På så sätt kan uppfödaren para ihop dig med den valp som uppfödaren tror kommer att passa bäst hos dig. Varje hund är unik och har sin egen personlighet och variationerna kan vara stora - även inom samma ras.

Att träna tillsammans bygger upp kontakten mellan dig och din hund och ert liv tillsammans blir både enklare och trevligare. Anmäl gärna valpen till en valpkurs så att ni båda får en bra start tillsammans. Du kan också läsa Fredrik Steens valpskola med många tips och råd längs vägen.

Fredrik Steens valpskola

Lycka till med din nya vän!