Så rengör du en sårskada

  1. Spola rent såret med vatten eller koksaltlösning. Välj koksaltlösning i första hand, men har du inte tillgång till stora volymer är det bättre att spola ur såret med kranvatten. Gärna några liter.
  2. Klipp pälsen runt hästens sår om det är möjligt. Var noga med att inte få in pälsstrån i såret och spola igenom det efter klippning.
  3. Sår läker oftast bäst i fuktig miljö, behåll fuktigheten med hjälp av ett bandage.
  4. Nu för tiden finns en arsenal av väldigt bra kompresser för sårläkningens alla faser. På ett färskt sår kan en gasvävskompress med glatt yta (till exempel Solvaline) eller en antibakteriell kompress (exempelvis Sorbact) användas.

Det är flera saker som är viktiga att bedöma vid en sårskada på häst. Är det en stor blödning som inte slutar, försök lägga ett tryckbandage (använd gärna gasbinderullar eller liknande som tryck, men ta vad som finns och är renast) samt kontakta genast veterinären.

Sitter såret nära en led ska veterinär alltid kontaktas. Skulle hästen dessutom vara ordentligt halt är det nästan alltid ett fall för en större hästklinik eller ett djursjukhus.

Så bandagerar du en sårskada - steg för steg

  1. Börja bandaget med att fixera kompressen mot såret med en polsterlinda (alltså en tunn bomullslinda). Sedan lägger du ett lager med bomull runt benet. Var noga med att släta ut bomullen jämnt, så att du inte får knölar som ger upphov till tryck.
  2. Fixera bomullen med en gasvävslinda. Linda gasväven med ett jämnt tryck och fixera änden på lindningen med en vävtejp/sårtejp. Gasvävslindan får inte ligga emot hud utan ska hela tiden ha ett skyddande lager med bomull mellan sig och hästen. Sluta linda cirka fem centimeter från kanten på bomullen.
  3. Om bandaget behöver vara längre än bomullen är bred, lägg en överlappning mellan bomullslagren på cirka fem centimeter för att det inte ska bli en glipa i bomullen.
  4. Vissa strukturer på hästens ben (såsom hälsenan och ärtbenet) behöver extra polstring, annars uppstår det trycksår. Lägg då extra bomull runt om och på strukturen.
  5. Upprepa med nya lager bomull och gasvävslinda tills du har ett stabilt bandage. Avsluta bandaget genom att fixera änden på gasvävslindan antingen med en tejpbit eller genom att knyta lindan.
  6. Lägg sedan ett lager med klibblinda längst ut (till exempel Vetflex). Man kan även försluta nederdelen av bandaget mot hoven med hjälp av en bredare vävtejp (exempelvis Tensoplast).
  7. För att inte ett bandage ska glida ner (hästens ben är koniska) och för att det ska fortsätta täcka såret behöver ett bandage löpa från nederkant på hoven upp till 10–20 centimeter ovanför sårskadan.
  8. Ett bra bandage som inte blir blött eller smutsigt kan ofta sitta i tre dygn. Men är du osäker på hur såret utvecklar sig, eller på bandagets hållbarhet/renhet, ska det bytas oftare.
  9. Bandagering är en konst, övning ger färdighet.

När behöver en sårskada sys?

Om såret är stort och glipande behöver det oftast sys, då sår läker bäst och snabbast om sårkanterna är i kontakt med varandra. Mest fördelaktigt är om detta kan göras så snart som möjligt. Väldigt stora sårhålor kan behöva spolas ur och dräneras, vilket behöver göras av veterinär. Kontakta alltid veterinären för bedömning av hur större sår ska behandlas.

Tänk också på att kontrollera att din häst är stelkrampsvaccinerad, då hästar är känsliga för stelkramp.