Skärsår

Skärsår bör i första hand sys, så kallad primär sårläkning. Såret läker snabbare och bildar mindre ärrvävnad. Om en hudflik har lossnat och när det har bildats en ficka kan sårvätska ansamlas, det sydda såret har då lättare att spricka. Detta kan undvikas genom att såret förses med ett dränage på sårfickans lägsta punkt.

Många skärsår upptäcks inte direkt, det gäller speciellt då hästar skadas på sommarbetet. Men även ett smutsigt och lite äldre sår med svullnad i sårområdet kan i vissa fall sys. Veterinären klipper då i allmänhet bort en del av sårkanten (reviderar) för att komma ner till frisk vävnad, i vilken stygnen kan fästas. Även om stygnen inte håller lika länge som i ett färskt sår påverkas läkningen i allmänhet gynnsamt av att såret sys.

Om du har en häst med en sårskada är det viktigt med daglig kontroll av hästens kroppstemperatur. Förhöjd temperatur är ett tecken på att såret kan vara infekterat, då bör veterinär kontaktas.

Sårskada som involverar leden

Sår i kontakt med synoviala strukturer, som en led eller en senskida, kräver behandling av veterinär. Ofta kan det vara svårt att konstatera om och i vilken omfattning leden har skadats. Vid sår nära en led eller senskida kan ibland den gulaktiga ledvätskan sippra fram. När det gäller äldre sår kan sårsekret i vissa fall förväxlas med ledvätska. Vid minsta misstanke om att en led eller senskida är punkterad, tillkalla veterinär.

Vid den här typen av sårskada är det viktigt att leden eller senskidan spolas med koksaltlösning i stora mängder, samt att såret stängs för att förhindra fortsatt infektion av leden eller senskidan. Antibiotika ges både allmänt och direkt i led/senskida. Den här typ av åtgärd sker oftast på djursjukhus eller klinik.

Sticksår

Sticksår kan vara förrädiska eftersom den synliga delen av sårytan ofta är liten och såret kan variera i djup. Det finns här en överhängande risk att såret upptäcks för sent för att behandlas med fullgott resultat.

Sticksår i till exempel en led, i hovens strålbensbursa eller i en artär kräver alltid snabb veterinärbehandling. Oftast uppvisar hästen en kraftig till måttlig hälta i samband med att vitala strukturer är involverade.

Risken för stelkramp är särskilt stor vid sticksår, eftersom de bakterier som utvecklar sjukdomen kräver den syrefria miljö som djupa sårfickor erbjuder.

Var noga med att dagligen besiktiga din häst efter träning och utevistelse. Undersök varje sår noga, hur litet det än tycks vara.

Krossår

Den här typen av sår kan hästen få om den går omkull i hög fart eller springer mot föremål. Oftast handlar det om hudskador som inte lämpar sig att sy. Det gäller i stället att rengöra sårytan och undersöka om den underliggande vävnaden har skadats – som till exempel senor, ledkapslar och ligament.

Sårvård bestående av noggrann rengöring, det vill säga att skölja med riklig mängd rent vatten och koksaltlösning, är den första åtgärden. Sedan bör du rådfråga veterinär för att bedöma omfattningen av skadan och hur den bäst ska behandlas framöver.

Lär dig rengöra och bandagera en sårskada

Alla sårskador ska göras rent ordentligt och de läker ofta bäst i fuktig miljö. Se när Agria Vårdguides erfarna hästveterinär Johanna Habbe visar hur du skyddar såret, och behåller fuktigheten, med hjälp av ett bandage.

VIDEO: Så rengör och bandagerar du en sårskada

Sår med kraftig blödning

Om ett sår blöder kraftigt kan en artär (pulsåder) eller en större ven ha skadats. I dessa fall måste hästen få omedelbar hjälp, eftersom kraftiga blödningar inte upphör av sig själva. Tänk på att du själv håller dig lugn, ta hjälp av någon stallkompis om du behöver. Det är viktigt att hästen inte blir mer uppstressad av situationen, då stress kan göra att blodet pumpar snabbare i kroppen. Följande åtgärder kan du som hästägare utföra i väntan på att veterinären ska komma.

  1. Lugna ner hästen och begränsa dess rörlighet.
  2. Lokalisera var blödningen kommer ifrån och lägg ett tryckförband.
  3. Ett tryckförband, exempelvis en ihoprullad gasbinda, läggs direkt över det skadade området. Bandagera sedan med hårt tryck över såret/området. Använd därefter flera lager bandagematerial tills blödningen har upphört.
  4. Om tryckförbandet inte stoppar blödningen kan man stasa benet. Det vill säga snöra av dess blodcirkulation med hjälp av till exempel ett grimskaft, som tvinnas runt med hjälp av ett hårt föremål (detta kan exempelvis vara ett kort ridspö eller skaftet på en hammare).
  5. En stas får inte ligga på längre än en timme eftersom kroppsvävnad som inte får blod kan skadas. Inte heller tryckbandage bör sitta för länge utan ska kollas noga.
  6. Rådgör med veterinär vid varje sårskada som medfört kraftig blödning. Om blödningen inte går att hejda med tryckförband tar du hjälp av veterinär, för att snarast binda av (ligera) det skadade blodkärlet.

Lyssna på Pälspodden - Så här behandlar du hästens sårskador

I avsnitt #27 av Pälspodden lär du dig mer om hur man behandlar sårskador hos häst.

Lyssna här