Agria Djurförsäkring i samarbete med Staffan Hammarskiöld startade 2004 ett projekt som gick ut på att rädda och rehabilitera hästar som blivit utdömda. Ravelli var en av de 16 hästar som räddades från döden och lever idag ett friskt och aktivt liv tillsammans med sina nya ryttare, systrarna Annie och Nanna Oveson.

För Ravelli var det bara galopp som gällde

När Ravelli köptes av Agria Djurförsäkring placerades han i Staffan Hammarskiölds konvalescentstall. Ravelli var väldigt tunn, inte mager, men det visade sig att han hade svårt att finna ro i sin box vilket gjorde det svårt för honom att äta i lugn och ro.

Efter några veckor i vila började han ridas och uppvisade mycket svåra beteenden. Så fort ryttaren kom upp i sadeln var det bara galopp som gällde. Om ryttaren försökte sakta ner kastade han sig och stegrade. De fick låta honom galoppera i 10-15 minuter i början av passet för att sedan kunna börja från skritt som en normal häst. Efter någon månad hade detta beteende helt slutat och ryttaren kunde sitta upp och börja med skritt. Han var en otroligt känslig häst som krävde en mycket lugn och noggrann ridning. Han gick på bra bete hela sommaren men hade fortfarande svårt att få hull på kroppen. Mycket tid gick åt för honom att bara stirra på saker runt omkring honom.

Eftersom han visat talang för hoppning fick han vara med på några pay and ride där han skötte sig fint varje gång. Han skötte sig lika fint på de tävlingar han startades i efter det. Vid det här laget hade Ravelli ridits av olika ryttare och det visade sig vara lite jobbigt för honom på grund av hans känsliga natur.

Anni och Ravelli i galopp

Anni och Nanna föll för Ravellis utstrålning

När Ravelli hade varit hos Staffan i cirka ett år började han annonseras ut, men det visade sig vara lättare sagt än gjort att sälja honom. Flera spekulanter provred Ravelli men ingen klarade av honom. Några månader gick och Ravelli tävlades i Hässleholm där han gjorde några fina rundor. Det var på den tävlingen systrarna Anni och Nanna Oveson såg Ravelli för första gången. Egentligen var systrarna där för att titta på en annan häst men efter att ha sett Ravelli bar det av hemåt för att googla hans namn.

De hittade hans förra ägares hemsida där det stod att Ravelli befann sig på ett konvalescentstall i Skåne. De letade vidare och hittade till slut Staffan och hans gård Björkäng. Till deras stora lycka berättade Staffan att Ravelli var till salu och tid för provridning bokades. Anni och Nanna provred trots att de redan bestämt sig att Ravelli skulle följa med dem hem. För dem fanns det ingen annan häst.

– Vi föll för hans utstrålning första gången vi såg honom, berättar Anni.

Drömhästen blev en besvikelse

Väl hemma i systrarnas stall började Ravelli uppvisa det svåra beteendet igen. Han var så gott som ohanterlig och gjorde ingenting som systrarna bad honom om. Vissa dagar kunde han vägra att galoppera och andra dagar gjorde han inget annat än att galoppera. Han bockade och bråkade men det värsta av allt var backandet.

– Han backade så fort att det var svårt att hålla sig kvar i sadeln, berättar Nanna.

Ravelli var så stressad att all hantering var en kamp, både från marken och från sadeln. Stressen gjorde också att han inte ville äta. Han var så mager att det gick att räkna alla revben. Även om systrarna ofta kände sig uppgivna och besvikna över hur deras drömhäst uppförde sig bestämde de sig för att inte ge upp. De fortsatte att jobba med Ravelli trots att tränare rådde dem till att göra sig av med honom.

– En tränare erbjöd sig till och med att slå av ett ben på honom för att få honom utdömd, berättar Anni.

Förbjöds på ridklubben

Systrarna blev förbjudna att vistas med Ravelli på ridklubben för att han ansågs vara en fara för allas säkerhet. Ingen tränare ville ha honom med på lektionerna och de ville inte ens vistas inne i ridhuset samtidigt som Ravelli.

– Det var som om Ravelli hade en helt egen bok om olater och sattyg. Andra hästar kanske bockar när de vill busa lite, men Ravelli gjorde saker som jag aldrig sett någon annan häst göra, berättar Anni.

Ravelli i avslappnad trav med Anni i sadeln

Från motgång till framgång

Trots motgångarna kände systrarna ett speciellt band till Ravelli och de fortsatte att arbeta med honom. Det tog år innan han blev riktigt ridbar men i dagsläget skulle systrarna inte sälja honom för något i världen. I dag är det bara Anni som rider honom och hon berättar att han fortfarande kan busa lite, men att hon lärt sig hur hon ska hantera det. Knepet är att hans träning måste vara rolig så att han inte blir uttråkad.

– Jag hoppar honom en gång i veckan och rider ut ofta. När jag rider på banan brukar jag skritta fram i 30 minuter och arbeta honom i cirka 15 minuter. Mer än så behövs inte eftersom han är så mjuk och fin i kroppen, förklarar Anni.

Efter Ravelli kom hem till Anni och Nanna har han inte haft några besvär med sin rygg eller hältor. Han äter bra och trivs med livet. Anni själv har inga ambitioner att tävla några högre klasser, utan nöjer sig med 1.10-1.20m. Hennes mål är att de ska ha kul tillsammans. Ravellis kapacitet räcker dock betydligt längre och systrarna tog därför hjälp av beridaren och c-tränaren Fredrik Albin. På träning med Fredrik har Ravelli ett flertal gånger hoppat banor på 1.40m och startat upp till 1.25m nationellt.   

– Fredrik har gett Ravelli det självförtroende som han tidigare saknade, säger Anni.

Ravelli hävdar sig väl på tävlingsbanorna idag

Alla passar inte ihop med alla hästar

Ravelli räddades från döden. Han skulle dö för att han var missförstådd, när det enda han behövde var tid och kärlek. Anni och Nanna har fått sin drömhäst och de kommer aldrig att sälja honom. Anni önskar att fler ryttare skulle inse sina begränsningar och inte se det som ett nederlag om man inte passar ihop med sin häst. Det betyder inte att man är en dålig ryttare. Anni själv har erfarenhet av att inte passa ihop med sin häst.

– Jag köpte en fin unghäst en gång, men ju större han blev ju kaxigare blev han. Jag insåg att han inte var min typ av häst. Jag sålde honom till en tjej som han fungerar utmärkt med och båda är glada och lyckliga med varandra, berättar Anni.

Fredrik Albin har gett Ravelli stort självförtroende

Om Ravelli

Namn: Ravelli Team Tilly
Ras: Halvblod
Född: 1999
E: Ravello-Napoleon

Se filmen: Himlen får vänta