Sjukdomen har länge kallats för idiopatisk headshaking, då veterinärer och forskare inte vet vad som orsakar tillståndet. Idag vet man lite mer om bakomliggande orsaker, men det finns ännu inget klart botemedel. Forskare har i studier kommit fram till olika behandlingar som kan lindra symptomen.

Symptom headshaking syndrome häst

Hur headshaking syndrome yttrar sig kan variera från häst till häst, men grundproblemet är att hästen skakar kraftigt på huvudet upprepade gånger – som att hästen irriteras av en insekt.  

Vissa hästar blir extra känsliga vid starkt solljus, och andra visar symptom på huvudvärk – hästen kan då ställa sig med huvudet i ett hörn och trycka pannan mot väggen eller en trädstam.

En drabbad häst kan också gnugga/dra mulen mot marken eller benen, visa allmän oro eller fnysa/frusta upprepade gånger. Besvären ökar oftast vid arbete, och vissa hästar har så pass våldsamma huvudskakningar att de blir farliga att hantera och rida. En del hästar drabbas bara under vissa tider på året, medan andra har problem året om.  

Orsak

Länge har headshaking syndrome varit ett mysterium för veterinärer, då man inte vet vad som orsakar sjukdomen. Forskare har de senaste åren kommit fram till att hos vissa hästar kan tillståndet bero på överstimulering av en nerv, trigeminusnerven, som är en av de största nerverna i hästens ansikte. När nerven blir överstimulerad ger hjärnan felaktig information till ansiktet, vilket hästen upplever som smärta eller klåda och därför skakar eller nickar på huvudet upprepade gånger.

Undersökning

Hästar med headshaking syndrome är ofta en stor utmaning för veterinären, dels för att det är viktigt att utesluta andra orsaker, dels för att det kan vara svårt att se hur hästen beter sig under ett anfall.

- Utredning av en häst med misstänkt headshaking består övervägande av att utesluta andra orsaker till hästens beteende. Många av dessa patienter uppvisar inte symptomen på nya platser. Det är till exempel inte ovanligt att en häst med headshaking syndrome beter sig helt normalt vid undersökning på klinik. Om ägaren kan filma hästen i sin hemmiljö så är det värdefull information i utredningen, säger Anette Graf, hästveterinär på Agria Djurförsäkring.

Det finns flera olika undersökningar som kan utföras för att få en bättre bild av vad som kan orsaka hästens problem.

  • Kontrollera utrustningen så att den är anpassad efter hästen
  • Allergiutredning
  • Hältutredning med ridprov, då många hästar visar värre symptom under ansträngning än vid vila
  • Endoskopi av övre luftvägar både i vila och under arbete
  • Neurologisk utredning
  • Undersökning av mun, tänder, näshåla, ögon och öron
  • Blodprov
  • Röntgen/skiktröntgen (CT/DT)

Om veterinären misstänker headshaking syndrome på grund av överstimulering i trigeminusnerven, kan man testa att bedöva nerven.

Behandling headshaking syndrome

Det finns idag inte något direkt botemedel mot headshaking syndrome, men det finns olika hjälpmedel att ta till för att minska besvären för hästen. Vissa hästar blir hjälpta av att ha ett nät över mulen, och för en del kan en flughuva förbättra tillståndet något då hästar med headshaking är mer ljuskänsliga än andra. Ston med headshaking kan må bättre som dräktiga.

En forskningsstudie har kommit fram till att fodertillskott med magnesium och bor kan lindra drabbade hästars symptom. Andra forskare har tittat närmare på PENS, perkutan elektrisk nervstimulering, där man stör en del av den sjuka nerven för att få den att ge rätt information – en behandling som varit framgångsrik på vissa hästar.

Man har också provat medicinera headshakers, men med varierande resultat. Behandlingen har då baserats på den medicinska behandling man ger till människor.

Hästar med headshaking syndrome mår oftast bäst i en lugn miljö med fasta rutiner, då de kan ha lätt att stressa upp sig av yttre orsaker. Ta hjälp av din veterinär för att komma fram till vad som är bäst för just din häst.

Trygg hästgård

Gå skadeförebyggande utbildningar, certifiera din hästgård och få möjlighet att sänka dina försäkringspremier.

Anmäl intresse

Trygg hästgård

Gå skadeförebyggande utbildningar, certifiera din hästgård och få möjlighet att sänka dina försäkringspremier.

Anmäl intresse