Att bestämma att någon inte får leva längre är aldrig ett lätt beslut att fatta. Att behöva avliva sitt djur är fyllt av sorg och skuldkänslor. Men att hoppas på att det hela ska lösa sig av sig själv är inte ett bra alternativ, varken för dig eller för hästen. Att dö en naturlig död är i många fall mer plågsamt för hästen än att få somna in utan att känna något.

Gamla hästar

En stor häst kan bli mellan 20 och 25 år gammal och en ponny upp till 30 år, allt beroende på hur de fötts upp och hanterats och om de har fått vara relativt skadefria. En gammal häst kräver särskild omsorg för att få så god livskvalitet som möjligt de sista åren.

– Det är speciellt viktigt att ge särskild omsorg av tänder och hovar och att anpassa fodret och ge eventuellt vitamintillskott till äldre hästar, säger Charlie Lindberg som är veterinär på Agria. Det beror på att ämnesomsättning och upptagningsförmåga försämras.

Det är även viktigt att inte slarva med vaccinationer och avmaskning eftersom gamla hästar, precis som gamla människor, har ett sämre immunförsvar. Kontrollera även ögonen med jämna mellanrum – en grå hinna kan tyda på starr. En gammal häst blir även stel i lederna, så håll den aktiverad på lagom nivå och ställ helst inte av den under sommaren. Då kan det vara svårt att få igång en gammal kropp.

Men trots god omsorg kommer det en dag när hästen inte orkar längre. Tecken på det är att hästen inte vill lägga sig ner och sova av rädsla att inte komma upp igen, samt att den inte har kvar sin rang i flocken. Den har blivit hackkyckling. Att hästen rasar i vikt och blir mager är även det ett säkert tecken.

Skadade hästar

Det är inte alla hästar som är så lyckligt lottade att de får uppleva ålderns höst. Ibland är olyckan framme och hästen måste avlivas akut. I andra fall kan en skada som inte läker ordentligt göra att hästen inte kan användas till aktiv träning och tävling. Då brukar hästen bli utdömd.

– Att hästen blir utdömd är egentligen en term försäkringsbolagen använder, berättar Charlie Lindberg. Det innebär att ägaren kan få ut försäkringsbeloppet om hästen avlivas.

Om hästen blir utdömd kan man trots allt välja att låta den leva. Då kan man triangelmärka den vilket gör det möjligt för ägaren att få ut en del av försäkringsbeloppet. Däremot får hästen inte tävla.

– Om man till exempel har ett sto som använts till avel, men som på grund av skador inte längre fungerar för träning och tävling, kan ägaren triangelmärka henne, säger Charlie Lindberg. Likaså om man har möjlighet att ha kvar den som gårdshäst eller till promenadridning. Men det beslutet måste alltid fattas i samråd med veterinären.

En triangelmärkt häst kan fortfarande vara försäkrad, men till ett mindre belopp och inte för de skador den blivit utdömd för.