Hästvälfärd grundar sig i att hästen ska må bra både fysiskt och mentalt och sammanfattas i de fem domänerna – utfodring, miljö, fysisk hälsa, beteende och hästens mentala hälsa. Här kommer tips om utfodring och vikten av rätt foderstat.

Grovfoder och vatten

Grovfoder och gräs utgör basen för hästens näringsintag, men fyller också andra behov. En grovfoderanalys är viktig för att veta att hästen utfodras med rätt mängd och vad som eventuellt behöver kompletteras.

Utöver det dagliga energibehovet behöver intaget av protein, salt, mineraler och vitaminer tillgodoses. Fri tillgång till färskt vatten är också mycket viktigt.

– Genom att regelbundet titta på din häst och vara uppmärksam på att den är lagom i hull, har en fin hårrem, presterar som den ska och hur den beter sig mot människor och andra hästar kan du få ledtrådar till hur den mår, säger Anette Graf.

Fasta träckbollar

Normalt träck ska ha fasta formade bollar med lite glansig yta. För lös eller hård avföring med inslag av träcksaft kan vara tecken på att utfordringen inte är optimal. Även stereotypa beteenden, som krubbitning och boxvandring, kan vara tecken på att foderstaten bör ses över.

Grovfoderanalysen är extra viktig för hästar som är lättfödda alternativt drabbade av fång eller ekvint metabolt syndrom (EMS). Det gäller samtidigt att vara uppmärksam på att en restriktiv foderstat för att förhindra övervikt kan leda till för lågt intag av protein, mineraler och vitaminer. På webbsidan Hästsverige finns ett gratis verktyg för beräkning av foderstat.

Förebygger tandproblem

Gräs och grovfoder fyller också andra funktioner som att bibehålla tuggfunktionen och förebygga tandproblem. Hästens mag- och tarmsystem är gjort för att äta lite och ofta, därför är det viktigt med långa ättider flera gånger om dagen.

– Hästar bör inte gå utan mat mer än fyra timmar, så det är viktigt att sprida ut utfodringstillfällena över dygnet om hästen inte har fri tillgång till grovfoder eller gräs, säger Anette Graf.

Anette Graf är veterinär på Agria. Foto: Anki Yngve

För lite grovfoder och för lång tid utan mat kan ge upphov till magsår, tandsjukdomar och tarmflorestörningar – som i sin tur kan ge diarré och gaskolik, eller att hästen äter grus eller sand som kan ge både förstoppning och diarré. Grovfoder ger längre tuggtid och främjar produktionen av saliv som neutraliserar maten och förebygger magsår, men fungerar också som en slags ”tandborstning” och främjar god tandhälsa.

– Det är en fördel att utfodra från marken, men fodret måste hållas rent från grus, lera och avföring för att inte orsaka sandkolik, förstoppning eller diarré. En foderhäck till exempel, kan därför vara nödvändig i leriga hagar, säger Anette Graf.

Fri tillgång till hö är bra om det fungerar, men kan också leda till övervikt. Hos lättfödda hästar kan högivan delvis bytas eller drygas ut med halm. Andra sätt att förlänga ättider är att utfodra i finmaskiga nät eller andra slowfeed-system. Men se upp med att en del hästar blir frustrerade, sliter i näten och kan få nackproblem.

Varsamma foderbyten

Vid byte av foder, framför allt kraftfoder och vid betesläpp men även vid byte av bete eller byte av hösilage, bör förändringen ske gradvis över minst två veckor för att minska risken för störning i tarmfloran. Här gäller det att planera i god tid. Just på betet kan det vara svårt att veta vad hästen äter eftersom gräs inte analyseras.

– Normal sett innehåller gräs de näringskomponenter som en häst behöver, men det är avgörande att tillföra salt under betet samt att hålla koll på hästens hull. Det är vanligare med övervikt än att hästar blir undernärda, men viktigt är att hålla koll åt båda håll, säger Anette Graf.

Regelbunden hullbedömning

Hästägare har en tendens att överskatta den mängd träning en häst utför och ger den ofta för mycket mat. För hög energihalt mot mängd smältbart råprotein kan leda till att en häst blir överviktig, men den har samtidigt svårt att sätta muskler och ta till sig av träningen.

– Hästen blir överviktig om den får i sig för mycket energi i förhållande till vad den förbrukar. Här är det extra viktigt att ha rätt foderstat för hästar med EMS, insulinresistens och PPID, säger Anette Graf.

För att hålla kolla på vikten bör regelbunden hullbedömning göras. Exempelvis med hjälp av Henneke-skalan, genom att väga hästen på hästklinik eller använda ett viktband.

*The Federation of European Equine Veterinary Associations