En helt vanlig dag i maj 2002 skulle Ann-Christine Sjunnesson tillsammans med sin man och dotter flytta familjens kor från en hage till en annan. En syssla de utfört otaliga gånger förut.

Flytten skulle gå genom hästarnas hage och för att inte unghästen Lovely Hope skulle vara i vägen fäste Ann-Christine en longerlina i hennes grimma.

– Eftersom vi har både hästar och kor på gården har vi tränat hästarna att inte vara rädda för korna, berättar Ann-Christine.

Knäna vreds ur led

Lovely Hope stod lugnt och fint vid Ann-Christines sida medan hennes man Bengt Sjunnesson transporterade korna genom hagen.

– Linan jag höll henne i var alldeles trasslig så jag tänkte passa på att reda ut den, berättar Ann-Christine.

När hon släppte linan på marken för att reda ut den trodde stoet att hon släppts lös och drog iväg i full fart. Och Ann-Christine, som knappt hann reagera, fastnade med höger fot i en ögla som snabbt drogs åt.

– Jag hade inte en chans utan släpades efter hästen. Bägge mina knän vreds ur led och jag var helt säker på att benen gick av, så fruktansvärt ont gjorde det.

Dumt beslut räddningen

Vad Ann-Christine tror blev hennes räddning var det ”dumma” beslutet att gå ned till hästarna i träskor.

– När jag och min dotter promenerade till hagen sa jag till henne att ”hur kan man vara så dum att sätta på sig träskor när man ned till hästarna”. Men antagligen var det träskon som gjorde att jag gled ur slanan jag fastnat i.

Ann-Christine fick åka ambulans in till Universitetssjukhuset i Lund där det konstaterades att höger knä var väldigt illa skadat.

– Smärtan i höger knä var så enorm att den i vänster knä blev uthärdligt. Efter ett par dagar hemma var jag tvungen att åka tillbaka till läkaren som upptäckte att även väster knä var söndertrasat.

Bröllop tio dagar senare

Ann-Christines båda ben fixerades med skenor och hon hamnade i rullstol.

– Extra oturligt i det hela var att jag skulle gifta mig bara tio dagar efter olyckan, berättar Ann-Christine. Bröllopet skulle äga rum vid Ale Stenar i Skåne som inte är den lättaste platsen att ta sig till om man är handikappad.

Men familjen lyckades ordna med specialtransporter upp längs de branta stigarna så att bröllopet kunde bli av trots allt.

– Jag gifte mig sittandes i rullstol. Under brudklänningen hade jag skenor från ljumskarna till fotknölarna som hindrade mig från att böja benen.

Hästen hade en olycksfallsförsäkring

En tid efter olyckan berättade Ann-Christines försäkrings-ombud för henne att hon genom sin Agriaförsäkrade häst hade en personförsäkring vid namn Agria Incident.

– Jag är jättenoga med att försäkra mina djur, mina barn och mitt hem men med mig själv är jag inte lika noggrann. Givetvis blev jag därför jätteglad när jag fick reda på att jag genom min häst hade en olycksfallsförsäkring.

Efter att Ann-Christine ansökt om ersättning har hon fått ut 28.000 kronor i invaliditetsersättning från Agria Incident. För trots att det idag är mer än fem år sedan olyckan har Ann-Christine inte kunnat rida igen.

– Min balans är för dålig och jag är rädd för vad som skulle hända med mina dåliga knän om jag ramlar av, förklarar hon.

En olycka händer så lätt

Kvar på hennes familjs lilla Skånska gård finns dock fortfarande tre hästar.

– Jag var tvungen att sälja Lovely Hopes mamma när olyckan hände eftersom min dotter då var för liten för att rida henne. Men Lovely Hope själv, som bara var ett år när hon orsakade olyckan, finns kvar och tävlas av min dotter Emmeline.

– Jag brukar följa med när de åker ut och tävlar så jag har inte tappat kontakten med hästarna helt. Men min läkare tvivlar på att jag kommer att kunna rida igen, säger Ann-Christine.

Hon tycker det borde framgå bättre att alla Agriaföräkrade hästar faktiskt automatiskt försäkrat allt och alla runt omkring sig.

– En olycka händer så lätt och kan kännas så onödig i efterhand. Även om pengar inte gör så att jag kan rida igen fungerar de ändå som plåster på såren, avslutar Ann-Christine.