Varför äter hästarna växterna?
Även om hästar många gånger undviker giftiga växter då de luktar eller smakar illa så kan magert bete ändå göra att hästarna väljer att äta dem. Dessutom kan växterna ha frusit eller torkat och upplevs inte längre som oätliga för hästen. Ibland följer farliga växter med i vallfodret (hö, hösilage och ensilage) vilket kan orsaka förgiftning.
Dessa växter kan orsaka allvarlig förgiftning hos hästar:
- Ek: Ekollon på hösten och nya ekblad på våren kan ge förgiftning då de innehåller tanniner som kan orsaka njur och leverskador samt mag tarmproblem.
- Fingerborgsblomma: Äts sällan av hästar och växer oftast i trädgårdar. Kan även finnas förvildad i hagmarker eller torkad i hösilage. Kan vara dödlig då den orsakar allvarlig förgiftning som påverkar hjärta och cirkulation.
- Fläckig munkhätta: Äts oftast inte av hästar, men kan orsaka allvarlig förgiftning med mag tarmproblem, rörelsestörningar,påverkan av hjärta, andning och nervsystem. Dödsfall har inträffat.
- Hundtunga: Äts oftast inte av hästar, men växten är extremt giftig och kan orsaka leverskador och kolik. Är även giftig som torkad.
- Idegran: Hästar äter gärna idegran, alla delar av växten är giftiga - särskilt barren. Idegran kan orsaka död inom 1-2 timmar.
- Korsört: Hästar brukar undvika örten på betet, men risk för förgiftning finns från torkad växt i hö eller ensilage. Örten kan orsaka leversvikt.
- Spikklubba: Kan orsaka akut kolik, vilket kan vara livshotande.
- Sprängört: En av de mest giftiga växterna. Så lite som 500 gram av växten kan orsaka skakningar och andningsförlamning hos häst redan efter 15 minuter.
- Stånds: Brukar undvikas av hästar på bete, men kan orsaka allvarlig förgiftning - med leversvikt och neurologiska symptom - även i hö eller hösilage.
- Tibast: Osmakligt för häst men kan orsaka mag- och tarmproblem, andningssvårigheter och plötslig död.
- Tidlösa: Kan orsaka kraftig förgiftning och kan orsaka kolik, cirkulationsfel och plötslig död.
- Vattenstäkra: Ovanligt med förgiftning men kan ge kraftiga kramper som ofta leder till dödsfall.
- Örnbräken: Växt som i både färsk och torkad form kan orsaka muskulära spasmer, som kan leda till kramper och dödsfall.
Läs mer om Ekollon i hästhagar
Läs mer om Örnbräken som är giftigt för häst
Dessa växter kan orsaka förgiftning hos hästar:
- Benved: Hästar äter vanligen inte växten men fall har förekommit, orsakar skador på mag- och tarmkanalen och hjärtat.
- Bolmört: Hästar äter vanligen inte växten men kan vid intag ge symtom som ökad andning och mag- och tarmproblem.
- Brakved: Kan orsakar kraftiga mag- och tarmproblem som blodig diarré och även möjlig abort på dräktiga ston.
- Kabbleka: Äts oftast inte av hästar, men kan ge symtom som ökad salivproduktion och inflammation i munslemhinnan.
- Liljekonvalj: Hästen äter vanligen inte växten men kan ge mag- och tarmproblem och ökad salivproduktion.
- Lupin: Hästarna äter vanligen inte växten men kan vid intag ge symtom som skakningar och orsaka fosterskador hos dräktiga ston.
- Malört: Hästen äter vanligen inte växten men kan framför allt orsaka neurologiska problem.
- Ormbär: Kan orsaka muskelryckningar och ökad puls.
- Smörblommor: Denna blomma brukar undvikas av hästen men kan ge kolik och avmagring. Torkad är blomman ofarlig.
- Tysklönn: Kan orsaka atypisk myopati vilket är en muskelsjukdom.
- Åkerfräken: Kan orsaka neurologiska skador och mag- och tarmproblem.
- Åkervinda: Kan orsaka mag- och tarmproblem.
Växter som orsakar hudskador
Vissa växter ger ökad känslighet för ljus, så kallad fotosensibilitet. Detta innebär att hästarna kan få hudproblem som rodnad, klåda, sårskorpor och eksem. Känsligast är ljust pigmenterad hud och områden med mindre hår, som exempelvis mule och ögonlock.
- Alsikeklöver (kan även ge leverskador)
- Bovete
- Johannesört
- Jätteloka
- Vildpalsternacka
Vad är symtomen på förgiftning hos häst?
Symtomen kan se väldigt olika ut beroende på vad hästen har fått i sig. Här listar vi några möjliga symtom på förgiftning:
- Mag- och tarmproblem som diarré
- Ökad salivproduktion
- Vinglighet
- Spasmer/kramper
- Kolik
- Andningssvårigheter
- Hudproblem
Viktigt! Det finns många växter som kan vara giftiga för din häst. Här ovan har vi listat de vanligaste växterna som hästen kan stöta på under betet eller under ridturen. Det är individuellt hur hästen reagerar på giftiga växter och symtomen gäller inte för alla. Var uppmärksam på din hästs reaktioner.
Hur förebygger jag förgiftning på häst?
Undvik att hästen förgiftas av farliga växter genom att inspektera hagen noggrant innan utsläpp. Ta bort giftiga växter eller hägna in delar av hagen. Undvik att ge hästen någon form av trädgårdsavfall, många giftiga växter finns i trädgården. Håll koll på att din häst har tillräckligt med bete/gräs eller vallfoder i hagen - då avstår hästen oftast från att äta de giftiga växterna.